Zastrupili so se z ogljikovim monoksidom

V hiši v Gračišču so reševalci in gasilci v torek posredovali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

V  Gračišču  so reševalci in gasilci v torek posredovali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Foto: Nataša Hlaj
V Gračišču so reševalci in gasilci v torek posredovali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Foto: Nataša Hlaj

LJUBLJANA > Reševalci so dve odrasli osebi in otroka odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, objekt pa so prezračili in zavarovali, so v poročilu zapisali na Centru za obveščanje RS.

Do zastrupitve z ogljikovim monoksidom po podatkih policije najpogosteje pride zaradi nepravilnega ravnanja s kurilnimi napravami ali njihovega neustreznega vzdrževanja, zato policija svetuje redno vzdrževanje in občasno zračenje prostorov.

Pri vseh kurilnih napravah je pomembno, da se dimovode oziroma dimnike redno čisti in preverja, da se redno vzdržuje kurilne naprave oziroma peči ter da so naprave in sistemi nameščeni pravilno ter v skladu z navodili proizvajalcev.

Poleg tega je pri kurilnih napravah na trda in tekoča goriva pomembno še, da se v okolici kurišča in same peči ne nahajajo vnetljive snovi ter da se kurišča redno čisti. Pri plinskih pečeh pa je priporočljivo še, da je v njihovi bližini nameščen detektor ogljikovega monoksida ter da se občasno prezrači prostore.

Poleg zastrupitve z ogljikovim monoksidom so gasilci v torek in danes posredovali tudi zaradi več požarov. Ljubljanske policiste so ponoči okoli pol tretje ure obvestili o požaru na stanovanjski hiši v Češeniku. Po do sedaj znanih informacijah je prišlo do dimniškega požara, zaradi katerega je pogorelo zgornje nadstropje hiše. Pri tem se ni nihče poškodoval, je pa nastalo za nekaj deset tisoč evrov škode.

Dan prej je v naselju Račeva v občini Žiri prav tako prišlo do dimniškega požara v stanovanjskem objektu, zaradi enakega razloga pa so gasilci posredovali tudi v naselju Livold v Kočevju. V dimniku je zagorelo tudi v Praproščah v Litiji, v Mariboru ter v Zgornji Polskavi. Na zadnji lokaciji se je ogenj razširil tudi na mansardno stanovanje in ostrešje objekta, piše v poročilu Centra za obveščanje RS. Ogenj je uničil sobo z opremo v mansardi in približno 72 kvadratnih metrov ostrešja s kritino.

STA


Najbolj brano