Zaradi umora policista zdravljenje na psihiatriji

Na ljubljanskem sodišču je senat vojaku Dušanu Petrovčiču izrekel ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Avgusta je v Litiji v glavo ustrelil policista, ki je nekaj dni zatem umrl v bolnišnici. Petrovčiča bodo prihodnjih pet let zdravili za zaprtimi vrati mariborske forenzične psihiatrije.

Dušanu Petrovčiču je senat izrekel ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Foto: STA
Dušanu Petrovčiču je senat izrekel ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Foto: STA

LJUBLJANA > Na včerajšnji predobravnavni narok sodnik Zvjezdan Radonjič 26-letnega Dušana Petrovčiča, vojaka Slovenske vojske, ni povabil. Pojasnil je, da je njegovo zdravstveno stanje takšno, da ne more biti navzoč.

Psihiater psihiatrične stroke Dragan Terzič je pojasnil, da je obtoženi nevaren za okolico, zato je prepričan, da mora ostati na zdravljenju v psihiatrični ustanovi. Po pregledu Petrovčiča je namreč ugotovil, da je njegova psihična motnja prešla v bolezen, v paranoidno shizofrenijo. Počutil se je življenjsko ogroženega, imel je blodnje, glasove v glavi, zanj so bili nevarni vojaki in policisti, saj naj bi mu stregli po življenju. Zato je bil tudi oborožen. Če ne bi ustrelil policista, bi koga drugega v uniformi, je dejal izvedenec.

Tožilka Kamen Erčulj je zanj predlagala ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. V zaključnih besedah je poudarila, da ni prav nobenega dvoma, da je prav on storilec očitanih kaznivih dejanj, poleg umora mu je očitala še poskus umora in poskus ropa. Zaradi ponovitvene nevarnosti je predlagala tudi podaljšanje pripora. Odvetnik Andrej Crček, ki zagovarja obtoženega, pa je dejal, da njegov varovanec sprejema ukrep obveznega zdravljenja, a bi se raje zdravil v Ljubljani kot v Mariboru.

Senat mu je nato izrekel ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, in sicer za najmanj pet let.

Petrovčič je v priporu (na oddelku za forenzično psihologijo pri mariborskem kliničnem centru) od avgusta. Policista sta ga ustavila 22. avgusta, med nadzorom prometa, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Ko je 39-letni policist Damijan Kukovič prišel k njegovemu avtu, ga je Petrovčič ustrelil v glavo, nato pa je streljal še proti policistu Petru Jelencu. Petrovčič je pobegnil, ranjenega policista pa so odpeljali v bolnišnico, kjer je nekaj dni zatem umrl.

Petrovčič je že pred streljanjem v Litiji poskušal oropati trgovino Evro Sun. Od prodajalca je zahteval, da mu proda orožje. A je ugotovil, da nima ustreznega dovoljenja. Petrovčič mu je nato zagrozil s pištolo in s sekiro poskušal vlomiti v sef. Po dogodku so Petrovčiča suspendirali iz Slovenske vojske. SP


Najbolj brano