Zaradi sumljivih poslov v KGŠ ovadili trojico

Novogoriško tožilstvo se ukvarja z dopolnitvijo kazenske ovadbe, ki so jo policisti spisali zoper tri osumljence; ti naj bi še v času prejšnjega upravnega odbora storili tri kazniva dejanja v škodo Kluba goriških študentov (KGŠ). Uroša Čendaka in Tomaža Zarifo, ki jima je prejšnji predsednik KGŠ očital oškodovanje, pa so tudi na višjem sodišču oprostili vseh obtožb.

Na Klubu goriških študentov  aktivnosti, kljub sodnim peripetijam, potekajo nemoteno  Foto: Leo Caharija
Na Klubu goriških študentov aktivnosti, kljub sodnim peripetijam, potekajo nemoteno  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Sedanje vodstvo KGŠ se mora spopadati tudi z “grehi” iz preteklosti. “Nedavno so nas obiskali policisti in odnesli nekaj dokumentov. Mi jih pri tem seveda nismo ovirali in smo z njimi sodelovali, kolikor smo lahko,” je dejal predsednik KGŠ Johannes Vuga Gregorič, ki primera natančno ne pozna. “Slišali smo, da so imeli v prejšnji postavi KGŠ medsebojne konflikte, a podrobnosti ne poznamo. Revizija delovanja kluba za leti 2011 in 2012, ki smo jo naročili, ni pokazala nobenih nepravilnosti. Hoteli smo se prepričati, kdo in kako naj bi klub oškodoval in ali lahko odvzeto povrnemo. Revizija je pokazala, da suma za kazensko ovadbo ni bilo,” je še dodal.

Anonimna ovadba na policijo

Vseeno pa so posamezniki, ki so v delovanju nekdanjih članov KGŠ in prejšnjega predsednika Deana Langa zaznali nepravilnosti, lani na policijo vložili anonimno kazensko ovadbo. Na podlagi ugotovljenih dejstev so policisti na novogoriško državno tožilstvo s poročilom dopolnili kazensko ovadbo zoper tri osumljene osebe, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Vodja novogoriškega tožilstva Branka Oven je potrdila, da jim je na podlagi anonimne prijave policija že avgusta lani poslala kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe zaradi kaznivih dejanj goljufije, zlorabe položaja in ponarejanja listin, storjenih v škodo KGŠ. “Po zahtevanih dopolnitvah kazenske ovadbe smo septembra letos prejeli dopolnitev ovadbe. O tako dopolnjeni ovadbi državna tožilka, ki zadevo obravnava, še ni sprejela odločitve o kazenskem pregonu,” je še dejala.

Oprostilna sodba za Čendaka in Zarifo

Epilog pa je na sodišču dobila zgodba, ki se je dotikala delovanja KGŠ leta 2010. Nadzorna komisija Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) je sprožila revizijo za omenjeno leto, ki je ugotovila nepravilnosti delovanja tedanjega upravnega odbora in oškodovanje kluba. Prejšnji predsednik KGŠ Dean Lango je zato vložil kazenski ovadbi zoper Tomaža Zarifo, ki je klubu predsedoval med leti 2008 in 2010, in Uroša Čendaka, ki je bil leta 2010 pet mesecev v.d. predsednika KGŠ.

Konec leta 2012 se je v obliki civilnih tožb zadeva preselila na novogoriško okrožno sodišče, kjer so zaradi suma oškodovanja kluba zaslišali več kot 50 prič, ki so na KGŠ opravljale različna dela preko študentskega servisa in bile zanje tudi ustrezno plačane. “Podlaga civilne tožbe je bilo mnenje revizijske hiše, da sva oškodovala klub s tem, ko sva neupravičeno izplačevala honorarje študentom,” pravi Čendak. Manjkal naj bi del tedanjih poročil o delu, ki so podlaga za izplačilo honorarjev, in računi pri plačevanju s karticami.

“Kasneje so se nekatera čudežno (z)našla, nekaj sva jih dobila z odvetnikom v spisu. Na kopijah računov, katerim bi morala biti pripeta poročila o delu, se je jasno videlo odtise sponk od poročil o delu,” dodaja in poudarja, da je častno razsodišče KGŠ konec leta 2012 ugotovilo, da v.d. predsednika Uroš Čendak ni kriv očitanih dejanj. “Častno razsodišče je le popravilo svojo odločbo po skoraj pol leta, te odločbe pa upravni odbor ni upošteval.”

Okrožno sodišče je tako Čendaka kot Zarifo oprostilo očitkov, KGŠ pa se je nato zoper sodbi pritožil na višje sodišče, ki je soglasno pritrdilo mnenju okrožnega. “Trenutno vodstvo kluba je primer le peljalo naprej, začelo pa ga je prejšnje vodstvo,” razlog za pritožbo navaja sedanji predsednik KGŠ. “Revizija za leto 2010 je bila podlaga za izrečeno kazen KGŠ v višini več deset tisoč evrov, ki jo je izdala nadzorna komisija ŠOS. KGŠ je zato še vedno oškodovan. Vsak mesec smo prikrajšanji za velik delež koncesijskih sredstev. Kljub kazni pa KGŠ svoje projekte in aktivnosti izvaja naprej,” zaključuje Johannes Vuga Gregorič.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano