Zaradi požara izselili stanovalce

Kot da požari v naravi ne bi bili dovolj velika obremenitev za gasilce, so morali istrski gasilci v četrtek zvečer gasiti še gostilno v Šaredu, v noči na petek stanovanje v Izoli, včeraj pa zapuščene prostore Indeja v Kopru. Najbolj kritično je bilo v Izoli, kjer so morali zaradi gorečega stanovanja izseliti vse stanovalce iz bloka. V Kopru pa uporabniki prostorov Indeja ostro zavračajo namige, da bi bili oni odgovorni za požar.

Gasilce je po gašenju v Izoli pričakal takšen prizor. Foto: Pgd Izola
Gasilce je po gašenju v Izoli pričakal takšen prizor. Foto: Pgd Izola

ISTRA > Najbolj nevaren požar je izbruhnil v noči na petek v enem od stanovanjskih blokov v ulici Bogomirja Magajne v Izoli. Zagorelo je v kuhinji stanovanja v četrtem nadstropju. Na kraj so takoj prihiteli policisti, koprski poklicni in izolski prostovoljni gasilci, ki so takoj začeli z evakuacijo bloka. Kot smo neuradno izvedeli, so izpraznili vsa stanovanja, razen nekaj praznih, medtem pa so se borili z ognjem v četrtem nadstropju.

Požar je uničil kuhinjo, preostali prostori pa so zelo poškodovani zaradi visoke temperature in dima. Prav tako je ogenj uničil pročelje bloka okrog stanovanja in senčila dveh sosednjih stanovanj. Med požarom sta se dva stanovalca nadihala dima, zato so jima pomagali zdravstveni reševalci. V izolsko bolnišnico so odpeljali otroka, vendar pa naj se ne bi huje zastrupil. Gasilci so ob koncu gašenja že izmerili prisotnost ogljikovega monoksida v vseh nadstropjih. Včeraj so si pogorišče ogledali kriminalistični tehniki, za potrditev vzroka požara pa je bilo še prezgodaj.

Šest ur pred požarom v Izoli je zagorelo tudi v kuhinji gostilne na Šaredu nad Izolo. Ob pol osmih zvečer je gasilcem zazvonil alarm in na Šared so odhiteli izolski prostovoljni ter koprski poklicni gasilci. Plamene, ki so švigali iz cvrtnika v kuhinji gostilne, so hitro pogasili in požar omejili. Požar se je sicer razširil še na druge kuhinjske elemente, celoten prostor pa je bil zelo zadimljen, vendar so gasilci po prihodu razmere hitro postavili na svoje mesto.

Še pred prihodom gasilcev so skušali požar pogasiti zaposleni, pri tem pa se je ena ženska nadihala dima. Ob prihodu so ji gasilci pomagali z masko s kisikom, potem pa so jo predali zdravstvenim reševalcem, ki so jo prepeljali v izolsko bolnišnico. Po prvih podatkih so jo v bolnišnici zadržali le na pregledu. Požar je zajel 30 kvadratnih metrov površine in uničil kuhinjo gostilne.

Včeraj nekaj pred deveto uro zjutraj pa je zagorelo v zapuščenih prostorih nekdanje tovarne Inde v Kopru. Zagorele so smeti v zaprtem prostoru, ker pa naj bi bil v kompleksu po naključju tudi novi kupec, je dim hitro opazil in so gasilci požar pogasili še preden je zajel streho. Zgorele so smeti na petih kvadratnih metrih površine.

Člani Ustvarjalne platforme Inde, ki ustvarjajo v prostorih zapuščenega kompleksa, ostro zavračajo kakršnekoli namige, da bi bili za požar odgovorni oni. “V del tovarne, kjer je zagorelo, zahajajo neznani ljudje, ki jih kolektiv UPI žal ne more nadzirati, saj ti prostori niso v naši uporabi. V preteklosti smo že bili priča nekaj podobnim požarom, ki smo jih tudi pomagali gasiti. Močno upamo, da je šlo za nesrečen slučaj in ne za podtaknjeno dejanje,” so zapisali na svoji spletni strani. DC


Najbolj brano