Zaradi ponarejanja zdravniških receptov ovadenih 115 italijanskih državljanov

Med letom 2010 in prvo polovico leta 2014 so novogoriški policisti postali pozorni na uporabo ponarejenih in prenarejenih belih zdravniških receptov iz Italije, ki jih je po zbranih podatkih v novogoriških lekarnah unovčevalo 104 italijanskih in 15 slovenskih državljanov. Med odvisniki od prepovedanih drog so širili predvsem antidepresive.

Fotografija je simbolična. Foto: Andrei Tchernov
Fotografija je simbolična. Foto: Andrei Tchernov

NOVA GORICA > Osumljenci so v času policijske preiskave prišli do zdravil, ki vsebujejo aktivne snovi in so v skladu z uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog razvrščene med prepovedane droge, ki se jih lahko uporablja v medicini. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Marino Pangos gre za zdravila s prepovedano drogo iz skupine benzodiazepinov.

Osumljenci, ki so na tak način prišli do zdravil, med katerimi so bila predvsem sanax, dormikum in sanval, so zdravila zlorabljali za lastno uporabo kot tudi za nadaljnjo prodajo tako v Novi Gorici kot tudi sosednji Gorici.

Beli recepti so bili največkrat napisani na belih listih papirja, ki so bili podpisani in ožigosani. Nekaj je bilo med njimi tudi takih, ki so bili napisani na posebnih obrazcih, kjer so bila prečrtana ena in napisana druga zdravila. Vsi recepti pa so izvirali iz Italije.

Pri obravnavi kaznivih dejanj so novogoriški policisti zasegli 1667 ponarejenih ali prenarejenih zdravniških receptov. Na podlagi slednjih predvidevajo, da se je v tem času na ulici znašlo več kot 140.000 tablet tovrstnih zdravil. Vrednost posamezne tablete na ulici je po Pangosovih besedah med 1,5 in 2,5 evra, zato je bila skupna vrednost zdravil na črnem trgu med 210.000 in 350.000 evrov.

V sodelovanju z italijansko policijo so opravili tri hišne preiskave v Gorici.

Pangos je povedal, da z zbranimi dokazi ne morejo osumiti sodelovanja v tem primeru nobenega zdravnika niti farmacevta.

Preiskavo so sklenili in jo predali novogoriškemu državnemu tožilstvu. Tam se bodo odločili, ali bodo primer predali italijanskim sodnim organom.

Novogoriški kriminalisti so o primeru obvestili tudi ministrstvo za zdravje in slovensko lekarniško zbornico.

Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena zaporna kazen do dveh let.

STA


Najbolj brano