Zaradi obračuna s sosedom pogojna kazen

Spor med sosedi v okolici Vipave, ki se je za enega končal s hudimi poškodbami, ni bil lanska prvoaprilska šala, ampak resnični dogodek, zaradi katerega je moral na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča sesti 30-letni Bojan K. Zaradi povzročitve hude telesne poškodbe ga je sodišče obsodilo na pogojno kazen.

Zaradi posekanega topola, ki je rasel na javnem dobrem,  in 
drv so na lanski dan šaljivcev v okolici Vipave zapele pesti.    Foto: Marica Uršič Zupan
Zaradi posekanega topola, ki je rasel na javnem dobrem, in drv so na lanski dan šaljivcev v okolici Vipave zapele pesti.  Foto: Marica Uršič Zupan

NOVA GORICA > Na novogoriškem okrožnem sodišču se je pred dnevi končalo sojenje 30-letnemu Bojanu K. iz okolice Vipave, ki je po besedah tožilstva lani aprila povzročil hudo telesno poškodbo. Svojega soseda Franca B. naj bi s pestjo udaril v obraz, ga pahnil, da je padel po tleh, nato pa naj bi ga še obrcal. Vse to naj bi se zgodilo zaradi sosedskega spora glede topola na javnem dobrem, ki so ga posekali, in lastništva drv. Sodišče je Bojana K. spoznalo za krivega in mu, kot je predlagalo tožilstvo, izreklo osemmesečno pogojno zaporno kazen z dveletno preizkusno dobo.

Obtoženi le frcnil kapo?

Obtoženi je že na prejšnji glavni obravnavi povedal, da se je tistega dne pridružil sestri, ki se je želela s sosedi pogovoriti o tem, da pripadajo drva posekanega topola njej. A namesto razumnega pogovora naj bi bila, sicer v veselem pričakovanju, deležna zmerljivk in žalitev, zato je posredoval in se zavzel zanjo. V tistem naj bi sosed Franc B. iz žepa vzel solzivec in ga razpršil po zraku, obtoženi pa se je z zamahovanjem rok skušal prebiti skozi razpršeno snov. “Karkoli se je zgodilo, je bilo v samoobrambi, ker me je sosed prvi napadel,” je poudaril.

Po pregledu posnetkov varnostnih kamer, ki jih ima oškodovanec na svojem dvorišču, je obtoženi sodišču dejal: “Kdo je koga napadel in kdo se je pri tem branil, je razvidno s teh posnetkov, saj je Franc B. prvi zamahnil proti meni in me skušal udariti, jaz sem se mu le umikal. Nisem ga napadel niti udaril. Le frcnil sem ga po šiltu čepice.”

Tekla je tudi kri

Oškodovanec je zatrdil, da ga je Bojan K. s pestjo udaril v levo stran glave, s čimer mu je poškodoval uho, da je krvavelo, brcnil naj bi ga v komolec ter v rebra, ko je že padel na tla. Solzivec naj bi imel pri sebi zaradi potepuških psov. “Uporabil sem ga prvič, zato nisem točno vedel, kako deluje,” je še pojasnil.

Eden od policistov, ki so tedaj mirili hudo kri na kraju dogodka, je povedal, da naj bi se obtoženi zaganjal tudi vanj, oškodovanec pa je bil v strahu in je krvavel. “Na kraju je bilo veliko krvi,” je dodal.

Tožilstvo je vztrajalo pri obtožbi in sodišču predlagalo, naj 30-letnega Bojana K. spozna za krivega, saj mu je dokazalo kaznivo dejanje hude telesne poškodbe, temu mnenju pa se je pridružil tudi pooblaščenec oškodovanca.

Zagovornik obtoženega pa je vztrajal, da udarec s pestjo ni dokazan, po posnetkih sodeč pa je šlo po njegovem mnenju tistega dne za kaljenje javnega reda in miru. Za Bojana K. je predlagal oprostilno sodbo.

Sodnik Igor Majnik je mladeniča iz okolice Vipave naposled spoznal za krivega in mu izrekel pogojno obsodbo. Če v osmih mesecih ne bo ponovil enakega kaznivega dejanja, mu ne bo treba v zapor za dve leti. Sodba še ni pravnomočna.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano