Zaradi nesreče na tirih kazenska ovadba

Po hudi železniški nesreči, ki se je zgodila poleti med Anhovim in Mostom na Soči, so novogoriški kriminalisti zaradi ogrožanja posebnih vrst prometa ovadili moškega s Tolminskega. O nesreči, ki se je prejšnji teden zgodila pred železniško postajo v Postojni, pa bodo policisti tožilstvu poslali le poročilo.

Vlak je delovni stroj za seboj vlekel še več deset metrov. Foto: Pgd Tolmin
Vlak je delovni stroj za seboj vlekel še več deset metrov. Foto: Pgd Tolmin

MOST NA SOČI, POSTOJNA > Železniški promet na progi med Sežano, Novo Gorico in Jesenicami je v začetku avgusta prekinila huda delovna nesreča. Ko je vlak pripeljal iz predora Skrt, v bližini Gorenjega Loga, tik ob jezu Podselo, je vlak zapiskal, že trenutek zatem pa je zadel v bager, ki je bil preblizu proge. Izkopna žica se je zataknila v vlak, ki je potegnil delovni stroj. V nesreči se je hudo ranil 40-letni delavec iz okolice Ljubljane, ki so ga gasilci nato s čolnom po jezu odpeljali na drugo stran. V ljubljanski klinični center pa so ga odpeljali s helikopterjem. Na vlaku je bilo približno 60 potnikov, ki se niso poškodovali. Nesreča se je na progi zgodila trinajst minut, preden so nameravali progo zapreti.

Novogoriški kriminalisti so po preiskavi okoliščin nesreče zbrali dovolj dokazov za kazensko ovadbo. Tožilstvu so ovadili 54-letnega moškega, po naših podatkih doma z območja Tolmina. Sumijo ga kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa, je pojasnil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik.

Po tragični nesreči, v kateri je prejšnji četrtek pozno popoldne v Postojni umrl 52-letni delavec, makedonski državljan, so policisti na državno tožilstvo poslali poročilo. Nesreča se je zgodila, ko je iz Postojne proti Ljubljani peljal tovorni vlak avstrijskega prevoznika, ki ga je upravljal 53-letni strojevodja iz Ljubljane. 52-letni delavec je pri podjetju Klasik, podizvajalcu ŽGP (Železniškega gradbenega podjetja), s sodelavci izkopaval temelje za drogove voznega omrežja. Med malico, na kateri so bili sodelavci in čuvaj, ki jih med deli varuje, je prečkal progo, takrat pa ga je povozil vlak. Reševalci mu niso mogli več pomagati. Poleg policistov je bil na ogledu kraja nesreče tudi preiskovalec SŽ, kjer pa so nam pojasnili, da preiskava še ni končana. Dodali so še, da nesrečo obžalujejo. “Zavedamo se, da je dogodek za družino umrlega in za vse vpletene izjemno pretresljiv,” je v imenu SŽ povedal Janez Krivec.

Izsledki preiskave Slovenskih železnic (SŽ) pa kažejo, da se je nesreča pri Mostu na Soči zgodila, ker naj bi voznik delovnega stroja samovoljno, brez predhodnega dovoljenja, roko delovnega stroja premaknil v svetli profil proge, je povedal Janez Krivec iz službe za odnose z javnostjo na SŽ. Z izsledki preiskav, ki jih opravljajo na policiji ter na ministrstvu za infrastrukturo, na SŽ niso seznanjeni.

Poudarjajo, da na podlagi izsledkov preiskav vpeljejo sistemske ukrepe in dodatno izobražujejo zaposlene, zato da bi delo na progi potekalo kar se da varno in da bi bila zagotovljena visoka raven varnosti vseh udeležencev v prometu. SP


Najbolj brano