Zaradi hašiša ob spomin

Črnomeljčan Marko Brajdič, po mnenju tožilstva vodja romske skupine, ki je januarja letos vlomila v več župnišč na Primorskem, je v ponedeljek pred petčlanskim senatom novogoriškega okrožnega sodišča povedal, da se ne spomni nobenega očitanega kaznivega dejanja. Izgubo spomina je pripisal rednemu kajenju hašiša.

Marko Brajdič iz Črnomlja (prvi  desno) trdi, da se ničesar, kar mu očita tožilstvo, ne 
spomni. Foto: Leo Caharija
Marko Brajdič iz Črnomlja (prvi desno) trdi, da se ničesar, kar mu očita tožilstvo, ne spomni. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Ničesar se ne spomnim, nobenega kaznivega dejanja, kje sem bil ali se vozil,” je v svojem zagovoru pred dnevi, ko se je na novogoriškem okrožnem sodišču začela glavna obravnava zoper obtoženega vodjo roparske skupine Romov, povedal 32-letni Marko Brajdič. Na tožilstvu so mu uspeli dokazati kar pet kaznivih dejanj - dve veliki tatvini, prikrivanje, rop in poskus ropa, a obtoženi je v ponedeljek zatrjeval, da je zaradi hudih stresnih razmer (bolezen partnerice in otroka) v času očitanih dejanj redno kadil hašiš in očitno tako izgubil spomin.

Tožilstvo Črnomeljčanu očita, da je 15. januarja letos vlomil v župnišče v Šmartnem pod Šmarno goro in od tam odnesel skupno 1060 evrov, prilastil pa naj bi si tudi tuje registrske tablice in jih v času vlomilskega pohoda namestil na svoj avtomobil volvo. Čez pet dni se je, po mnenju tožilstva, s četverico prijateljev predhodno dogovoril in združil z namenom, da bodo župnike na severnem Primorskem okradli.

Izdali so ga copati

Oblekli so se v temna oblačila, si obraze zakrili z maskami ter si na roke nataknili rokavice. Njihovo “orožje” je bil poleg orodja za vlamljanje tudi solzivec. 20. januarja so v šestih urah, od poznega popoldneva do večera, vlomili v župnišča v Ajdovščini, Batujah in Grahovem pri Cerknici ter v hišo braniškega župnika, kjer so bili še posebej predrzni.

Tam so ga večkrat pošpricali s solzivcem, ga obstopili in od njega zahtevali, naj jim pove, kje ima blagajno. Eden od nepridipravov mu je celo zagrozil, da ga bo ubil kot zajca, če jim ne izroči denarja. Tedaj jim je župnik dal svojo denarnico z vsemi dokumenti in karticami. Skupaj naj bi odnesli 800 evrov ter stacionarni in mobilni telefon, modem, spominski kovanec Krekove banke in registrsko blagajno. Obdolženca so na krajih “zločinov” izdali športni copati.

Ustrašil se je kazni

Pred dobrim mesecem dni je preostala obtožena četverica Romov iz Črnomlja priznala vlomilski pohod po primorskih župniščih, Brajdič pa tedaj krivde ni priznal. Kasneje je sicer v pismu sodniku in tožilki napovedal, da bo to storil, a si je očitno premislil. Enotna zaporna kazen štirih let in pol, ki jo je višja državna tožilka Branka Oven predlagala, če bi priznal svoje grehe, ga ni prepričala, zato se je odločil, da bo svojo nedolžnost dokazoval na sojenju.

Četudi Brajdič trdi, da se ne spomni dejanj iz obtožnice, je pred dnevi odgovarjal na vprašanja. Med drugim je povedal, da je hašiš kadil večkrat na dan in ga tako pokadil med pet in deset gramov dnevno. Kje ga je nabavljal, ni hotel povedati.

Udarcev pa se spomni

“Aretacije se spomnim le deloma, predvsem to, da so me policisti tepli. Poškodovali so mi tudi zob. Spal sem na zadnjih sedežih avtomobila, ko so me potegnili ven. Drugih, ki naj bi bili tedaj z mano, se ne spomnim, niti da bi s tem vozilom odšel od doma,” je dejal. Soobtožene Matjaža Hudorovca, Robija Pluta, Boruta Butalo in Urbana Založnika sicer pozna, ker prihajajo iz istega kraja, so prijatelji in se družijo.

Sodniku Goranu Klavori je dejal, da se nikoli ni zdravil zaradi psihičnih težav, prav tako naj ne bi bil nikoli prej odvisen od drugih mamil. Glede na to, da pred preiskovalnim sodnikom ni omenjal izgube spomina zaradi hašiša, je pojasnil, da ni želel, da za to izvejo policisti.

V priporu, kjer je od 20. januarja, pa mu je psihiater zaradi nespečnosti predpisal pomirjevala. Zaradi njihovega učinka naj bi, kot je pojasnil pred dvema tednoma, sestavil pismi za sodnika in tožilko. “Take terapije imam, da ne vem, kaj pišem,” je takrat povedal.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano