Zaradi dolga Dolenjec razkril dogajanje v Cabaretu

S pričanjem 64-letnega Dolenjca se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje Komencu in trem njegovim sodelavcem, ki so v Komnu, Trebnjem in na Turjaku skrbeli, da je posel z najstarejšo obrtjo cvetel - vse do obiska kriminalistov. Prav Dolenjec naj bi policistom pripovedoval o dogajanju v lokalu Cabaret na Turjaku, kjer naj bi v dveh mesecih za druženje z dekleti pustil tudi po 25.000 evrov.

Med sodnimi počitnicami se na ljubljanskem okrožnem 
sodišču nadaljuje sojenje zaradi zlorabe prostitucije v Komnu, Trebnjem in na Turjaku.  Foto: Leo Caharija
Med sodnimi počitnicami se na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljuje sojenje zaradi zlorabe prostitucije v Komnu, Trebnjem in na Turjaku.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA, KOMEN > Specializirano državno tožilstvo Milanu Z. iz Komna, Darku V. iz Nove Gorice, Zlatku G. iz Logatca in Jasni V., prav tako iz Nove Gorice, očita kaznivo dejanje zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi. Na predobravnavnih narokih, pa tudi na začetku sojenja, so zanikali krivdo za očitane nezakonite posle, le Marko P., natakar v enem od lokalov, je krivdo priznal in si tako prislužil triletno pogojno zaporno kazen s petletno preizkusno dobo.

Prostitucija naj bi se dogajala v lokalih Antonio bar v Komnu, v Boleru v Trebnjem in baru Cabaret na Turjaku. Komenc Milan Z. naj bi po obtožbi vodil združbo, Darko V. naj bi skrbel za to, da so tujke prihajale v Slovenijo, jim priskrbel dovoljenja za bivanje in za delo barskih plesalk, v komenskem Antonio baru pa naj bi nadziral in vodil delo. Zlatko G. naj bi skrbel za posel v lokalu Cabaret, Marko P. pa je bdel nad dogajanjem v Boleru. Jasna V. naj bi skrbela za to, da so bili posli urejeni tudi po računovodsko finančni plati. Milan Z. naj bi po obtožbi z nezakonitimi posli zaslužil več kot dva milijona evrov.

Kazni za prekrške odbili od zaslužka

Novice o tem, da posel z dekleti cveti, pa naj bi na ušesa policistov prinesel 64-letni Dolenjec Jože G., ki je bil reden gost v lokalu Cabaret na Turjaku. Tam je bil stalna stranka od novembra 2010 (kriminalisti so na lokale vseh treh nočnih lokalov potrkali novembra 2012). 64-letnik se je zabaval z Aljono, Vesno, Mando, Julijo, Sandro ... Kriminalisti so ugotovili, da naj bi se v treh lokalih izmenjevala predvsem dekleta iz Ukrajine, Češke, Moldavije in Dominikanske republike. V treh lokalih naj bi se z najstarejšo obrtjo ukvarjalo 49 deklet.

Moški naj bi za spolni odnos z dekleti odšteli 150 evrov, sto naj bi jih ostalo tujkam, a so morale na koncu od tega zneska odšteti denar za streho nad glavo, čiščenje prostorov, pa tudi kazni, če niso dosegale norme pri prodaji pijač in drugih “prekrškov”. Tako jim je ostalo bore malo. Na zaslišanjih so v glavnem zatrjevale, da šefi niso z njimi grdo ravnali in da jih niso silili v prostitucijo.

Imel je popust pri tarifah

Dolenjec, ki ga je ljubljansko sodišče zaslišalo na nadaljevanju sojenja četverici obtoženih, je povedal, da je k policistom odšel zato, ker mu je bil Zlatko G. dolžan nekaj denarja. “Če bi mi ga vrnil, namesto, da so me začeli izsiljevati, ne bi šel na policijo,” je povedal. Obtoženi naj bi mu od 5000 evrov vrnil le del dolga. Jože G. je zatrdil, da njegov namen ni bil blatenje. V nočni bar Cabaret je pogosto zahajal še z nekaterimi prijatelji, ki pa se nočejo izpostaviti. Povedal je, da je za dekleta plačeval Zlatku G. Včasih je šel z dekleti v sobo, ko so ga bolje spoznali, pa jih je peljal tudi domov.

Specializirano državno tožilstvo je proti Komencu Milanu Z., njegovim trem družinskim članom ter dvema družbama (MiZ in Darja) vložilo tudi tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Sodišče je izdalo o sklep o začasnem zavarovanju premoženja, tožilstvo pa v tožbi zahteva več kot 3,7 milijona evrov premoženja, med drugim nepremičnine v Trebnjem, Sežani in Ljubljani, premoženje, ki je naloženo v več skladih, tudi na Hrvaškem, in na bančnih računih. Terja še dva avtomobila, ki sta registrirana na ime Milana Z. - hummer in porsche 911 carrera cabrio ljubljanske registracije.

Ker je bil dobra stranka, je imel nekaj popusta tudi pri tarifah. Za to, da je dekle sploh lahko šlo s stranko, je morala ta najprej naročiti drago pijačo, predvsem šampanjec. V nekem večeru je Dolenjec plačal celo pet steklenic šampanjca. 64-letnik je priznal, da je v Cabaretu pustil po nekaj tisočakov na teden, v dveh mesecih se je nabralo za 25.000 evrov.

S svojimi izjavami je obtožene precej razburil. Na vprašanja obrambe pa je odgovoril, da je bila cena za to, da je dekle odpeljal iz lokala, vedno 150 evrov, s tem naj bi plačal spremstvo. Za ceno spolnih storitev pa naj bi se pogajal le z dekleti. Na očitke, da je njegovo pričanje lažno in da je enemu od deklet celo grozil, ko mu je dala košarico, je odvrnil, da to ni res.

Sodnica Katarina Turk Lukan je nadaljevanje sojenja razpisala za prihodnji teden, ko naj bi bile tri obravnave.

SP


Najbolj brano