Zaradi azbesta po dokumente v Slovenijo

Ustavno sodišče je pred dnevi zavrnilo podjetje Salonit Anhovo, ki je zahtevalo oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku ter ustavni pritožbi na sklep in odredbo novogoriškega okrožnega sodišča. To je odredilo zaseg nekaterih dokumentov, ki jih je zahtevalo italijansko pravosodje. V ozadju naj bi bili postopki, ki so jih sprožili svojci enega od pokojnih delavcev Salonita Anhovo, ki naj bi zbolel zaradi azbesta.

Italijanski pravosodni organi so od Salonita Anhovo zahtevali 
dokumente o tem, kdaj je pri njih delal eden od nekdanjih 
zaposlenih in kdo naj bi bile v določenem obdobju odgovorne 
osebe. Kljub pritožbi na ustavno sodišče so današnji vodilni 
dokumente morali predati.  Foto: Ambrož Sardoč
Italijanski pravosodni organi so od Salonita Anhovo zahtevali dokumente o tem, kdaj je pri njih delal eden od nekdanjih zaposlenih in kdo naj bi bile v določenem obdobju odgovorne osebe. Kljub pritožbi na ustavno sodišče so današnji vodilni dokumente morali predati.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA, LJUBLJANA >Novogoriško okrožno sodišče je pred časom prek mednarodne pravne pomoči dobilo prošnjo italijanskih pravosodnih organov, da v Salonitu Anhovo pridobijo nekatere dokumente o tem, kdaj je pri njih delal eden od nekdanjih zaposlenih in kdo naj bi bile v določenem obdobju odgovorne osebe. Preiskovalni sodnik je zato junija izdal odredbo o zasegu dokumentacije, Salonit se je pritožil, a je sodišče julija pritožbo zavrnilo. Zato se je Salonit prek odvetnika najprej obrnil na upravno sodišče, nato pa še na ustavno sodišče, kamor je vložil pobudo za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku ter ustavni pritožbi na odredbo in sklep okrožnega sodišča v Novi Gorici.

Postopek je že zastaral

Odvetnik Sebastjan Kerčmar je med drugim opozarjal, da je morebitno kaznivo dejanje že zastaralo in da novogoriško sodišče ne bi smelo ugoditi prošnji za mednarodno pravno pomoč. Na nepoštenost postopka naj bi kazalo tudi to, da podjetju niso dovolili vpogleda v sodni spis.

“Podjetje Salonit Anhovo, ki je danes v zasebni lasti, ima zelo jasno določeno in urejeno hrambo listin, skladno z veljavno zakonodajo. Institucije Republike Italije pa zahtevajo listine, ki se nanašajo na obdobje pred skoraj 50 leti (med leti 1966 in 1968), ko je bilo podjetje v celoti v državni lasti. Zato je osnovna odgovornost, da podjetje uradno opozori na zahtevo druge države do Slovenije. To so storili prek postopkov na upravnem in ustavnem sodišču,” poudarja odvetnik Kerčmar.

Ostali so brez odgovorov

Dodaja še, da so po dostopnih podatkih o slovenski in italijanski zakonodaji morebitni kazenski postopki po skoraj 50 letih zastarali. Po njihovih podatkih postopek na sodišču v Italiji ne poteka in ni usmerjen zoper Salonit Anhovo. “Za pojasnila o postopku smo slovenske institucije večkrat zaprosili, vendar nam žal odgovora niso podali. Dobili smo informacijo, da se postopki vodijo zoper neznane storilce,” je povedal odvetnik Kerčmar.

V ustavni pritožbi so predlagali, da odredbo novogoriškega sodišča začasno zadržijo. Ustavno sodišče je to pritožbo zavrglo, ker so presodili, da še niso izčrpali vseh pravnih sredstev, češ da bodo lahko očitke uveljavljali v morebitnem kazenskem postopku, druge pritožbe pa niso sprejeli v obravnavo. A kazenskega postopka, kjer bi lahko uveljavljali svoje argumente, v Sloveniji ne bo, vprašanje pa je, kakšne pravne poti in če sploh bi lahko uveljavljali v Italiji.

V pobudi za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku pa so opozarjali, da zakon ne dopušča možnosti pritožbe zoper odredbo o zasegu dokumentacije. Ustavni sodniki so pobudo zavrnili, češ da ne gre za pomembno pravno vprašanje.

Odvetnik Kerčmar odločitve ustavnega sodišča in vsebine sodnega spisa ne more komentirati, ker jim pristojna sodišča niso dovolila vpogleda v sodni spis. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano