Zaradi avtodoma sta dva že sedela v nemškem zaporu

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevala glavna obravnava zoper Celjana, ki sta obtožena goljufije. V Rožni Dolini naj bi si izposodila avtodom, ki je bil takoj za tem naprodaj v Nemčiji. Krivde ne priznavata, sodišče pa je tokrat zaslišalo še nekaj vpletenih v to zgodbo.

Novejši avtodom je bil lahka tarča goljufov, ki so jim naposled 
policisti stopili na prste. Foto: Nives Krebelj
Novejši avtodom je bil lahka tarča goljufov, ki so jim naposled policisti stopili na prste. Foto: Nives Krebelj

NOVA GORICA > Celjana Goran M. in Primož F. se na novogoriškem okrožnem sodišču zagovarjata zaradi goljufije. Oba naj bi bila že stara znanca policije z zajetnim kazenskim dosjejem, v tem primeru pa jima tožilstvo očita, da sta posredovala pri izposoji novejšega avtodoma, vrednega 58.000 evrov, ki je bil nekaj dni za tem za približno 38.900 evrov naprodaj v Nemčiji. Obtožena očitke zavračata in se skušata oprati krivde. Goran M. je v svojem zagovoru opisal postopek izposoje, v Celju naj bi nato ključe izročil Primožu F., ki trdi, da s tem poslom nima ničesar.

Za tisočaka v Nemčijo

Tokrat je sodišče zaslišalo tri priče. Mirando B. je povedal, da mu je sredi junija 2012 znanec v Celju ponujal delo. Avtodom bi moral le peljati v München v Nemčijo, za kar bi skupaj s partnerico, ki je tudi sodelovala pri tem, dobila tisoč evrov. Ker se jima je posel zdel sprejemljiv, plačilo pa za tri delovne dni visoko, sta pristala in se še isti dan odpravila proti Nemčiji. Tam ju je sprejel nek Turek z nemškim državljanstvom, ki je odigral vlogo njunega vodiča. Sama namreč nista znala niti besedice nemško. S Turkom sta govorila angleško, on pa je nato prevajal.

Avtodom so najprej registrirali na Tanjo B., Mirandovo partnerico in drugo včerajšnjo pričo, za kar so kasneje dobili ustrezne registrske oznake in novo prometno dovoljenje. Prodaja avtodoma se je za nekaj dni zavlekla, naposled pa jih je prestregla specialna enota nemške policije, ki je prevaro kmalu po objavi oglasa za prodajo avtodoma zaznala in jo odkrila. Trojici so nato odvzeli prostost, a so policisti Turka izpustili. Mirando je v zaporu v Münchnu preživel osem mesecev, Tanja pa sedem mesecev. “Nisva vedela, za kaj gre. Sploh pa ne, da gre za goljufijo. Mislila sva, da je posel s tem avtodomom legalen,” je dejal Mirando B. “Obtoženih sploh ne poznava, v tej zadevi sva se znašla povsem naključno in nespametno,” je še dodal.

Obtoženi bi izposojo še podaljšal

Damir P., pri katerem sta si obtožena izposodila avtodom, pa je povedal, da je vse posle glede izposoje vodila njegova sodelavka. Gorana M. je na dogovorjeni dan sprejel, mu pokazal delovanje avtodoma, predal ključe ter ga tudi fotografiral. Obenem si je zapisal še registrske oznake vozila peugeot 106, s katerim ga je nek drug moški pripeljal do pisarne v Rožni Dolini, a z Goranom M. ni prišel v poslovalnico, kot to običajno storijo vsi drugi izposojevalci.

Približno pet dni po izposoji vozila so Damirja P. že poklicali nemški policisti in ga spraševali po izvoru vozila. Ta jim je poslal vse potrebne dokumente vozila, oni pa so mu zagotovili, da ga avtodom čaka na policiji. Čez nekaj dni naj bi ga ponovno klical Goran M., ki je želel podaljšati najem, a mu ga Damir P. ni odobril, saj je bilo vozilo že rezervirano za drugo stranko.

Sojenje se bo nadaljevalo v začetku maja, ko bo sodišče izvedlo še nekaj dokazov, med drugim bo pregledalo kazensko evidenco obtoženih, njune dosedanje sodbe, obravnavalo bo premoženjskopravne zahtevke ter pregledalo drugo dokumentacijo v spisu. Tožilstvo, zagovornika obtoženih in sodišče si prizadevajo, da bi prišli do organizatorjev tega posla. ANA CUKIJATI


Najbolj brano