Zaradi Etre NPU spet v Kolektor

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so bili včeraj znova v idrijskem Kolektorju, pa tudi na sedežu družbe Kolektor Etra v Ljubljani. Iz Kolektorja so že dopoldne sporočili, da njihovi zaposleni niso med preiskovanci in da NPU preiskuje “procese lastninjenja družbe Etre 33, ko je bila njena lastnica še družba Sarini”, kar so potrdili tudi naši viri. Preiskovalci so včeraj po skoraj vsej državi opravili 33 hišnih preiskav, pridržali pa niso nikogar.

Po lanskih hišnih preiskavah v Kolektorju so se preiskovalci tja vrnili tudi včeraj. Foto: Saša Dragoš
Po lanskih hišnih preiskavah v Kolektorju so se preiskovalci tja vrnili tudi včeraj. Foto: Saša Dragoš

LJUBLJANA, IDRIJA > Približno 140 kriminalistov različnih policijskih uprav je včeraj sodelovalo pri 33 hišnih preiskavah in drugih preiskovalnih opravilih, s katerimi so iskali dokaze o kaznivih dejanjih s področja gospodarske kriminalitete. Bili so na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica.

“Gre za policijska opravila v okviru predkazenskega postopka, ki poteka zoper 17 osumljenih fizičnih oseb v povezavi z več kaznivimi dejanji zlorabe položaja ali pravic oziroma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti,” je sporočil Drago Menegalija iz generalne policijske uprave.

Preiskovalci so sume kaznivih dejanj, zaradi katerih so včeraj opravljali hišne preiskave, zaznali v okviru kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, zaradi katerih so opravljali hišne preiskave maja lani. Tudi takrat so preiskovali domnevno sporno lastninjenje Etre, bili so v Kolektorju in še treh drugih družbah. V Kolektorju so takrat zatrdili, da je bil nakup Etre 33 transparenten in da ni prišlo do oškodovanja družbe Kolektor Group. David Antolovič, pomočnik direktorja NPU, je včeraj povedal, da je preiskava v zaključni fazi.

NPU preiskuje posle, povezane s prevzemom gospodarske družbe iz Ljubljane, so še dodali na policiji. Da je bilo pri prevzemu te družbe nekaj narobe, so zaznali že med hišnimi preiskavami, ki so jih opravljali maja lani (tudi takrat so bili v Kolektorju in še nekaterih drugih družbah). S temi kaznivimi dejanji naj bi osumljeni pridobili šest milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Včeraj je bilo že kmalu jasno, da je preiskava povezana s prevzemom družbe Etra 33, preiskovalci pa so bili znova tudi v idrijskem Kolektorju. To so potrdili tudi v družbi, a so hkrati pojasnili, da posli, ki jih tokrat preiskujejo preiskovalci, niso povezani s Kolektorjem. Preiskovalci so bili tako na sedežu koncerna Kolektor v Idriji kot tudi v družbi Kolektor Etra v Ljubljani. “Predmet preiskave je Kolektor Etra oziroma procesi lastninjenja družbe Etra 33, ko je bila njena lastnica še družba Sarini. Kolektor, ki je družbo Etra 33 kupil leta 2010, in zaposleni v koncernu Kolektor niso preiskovanci v tej preiskavi,” so sporočili iz družbe. Da se preiskava nanaša na dogajanje v letih 2007 in 2008, pa so dodali v družbi Kolektor Etra. Poudarili so, da ta v ničemer ni povezana s sedanjimi lastniki oziroma zaposlenimi v tem podjetju.

Po poročanju medijev naj bi bili preiskovalci pri Marku Pogačniku, nekdanjemu direktorju Soda, nekdanjemu predsedniku uprave Kada Tomažu Toplaku, nekdanji predsednici nadzornega sveta Kada in nekdanji državni sekretarki Andrijani Starina Kosem, nekdanjemu lastniku Etre 33 Borisu Pipanu in direktorju Pomurskega sejma Janezu Erjavcu. Nikogar od preiskanih niso pridržali. Pogačnik je za medije potrdil, da kriminalisti preiskujejo dogajanje, povezano s prodajo Etre 33 v letu 2007. V Perutnini Ptuj, kjer so kriminalisti iskali dokumentacijo, so pojasnili, da njihova družba ni med osumljenimi, prav tako nihče od članov uprave.

Kad in Sod sta 20-odstotni delež v Etri 33 leta 2007 prodala družbi Sarini, ki naj bi jo po poročanju Dela prek povezanih družb obvladoval Boris Pipan. Pogačnik je ocenil, da je bila takratna prodaja delnic korektna. Leta 2010 pa so delnice Etre 33 kupili Kolektor, FMR, Energotrans, Torion in Transing.

Kriminalisti naj bi včeraj obiskali tudi prostore nekdanje Probanke v Mariboru, ki zdaj sodi pod okrilje DUTB. V preiskavi naj bi bil po poročanju portala siol.net tudi Ivan Vizjak, direktor podjetja Pom-Invest v stečaju, ki naj bi za Sarini odigralo vlogo začasnega lastnika Etre 33 in je od paradržavnih skladov kupilo 20 odstotkov njenih delnic.

SIJAN PRETNAR, STA


Najbolj brano