Zaporna kazen za tatova s parkirišč

Pred dnevi sta na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča sedla tujca, ki sta v zadnjih letih kradla po parkiriščih pred različnimi trgovskimi centri med Ljubljano, Novo Gorico in Koprom. Sodišče ju je po priznanju krivde obsodilo na zaporni kazni.

Svoje žrtve sta tatova iskala na parkiriščih trgovskih centrov.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Svoje žrtve sta tatova iskala na parkiriščih trgovskih centrov.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Oba obtožena so na sodišče pripeljali iz pripora. Bahri Mema, 54-letni državljan Hrvaške albanske narodnosti, je v priporu od lanskega novembra, ko so ga zalotili po tatvini v Ljubljani, 52-letni Naim Muli, državljan Kosova, je za zapahi od letošnjega maja, ko so ga prijeli na brniškem letališču. Iz Belgije se je vračal v domovino, policisti pa so ugotovili, da je za njim razpisano iskanje zaradi številnih tatvin, ki naj bi jih zagrešil skupaj z Memo.

Oba obtožena sta pred dvema letoma delovala v paru in kradla na parkiriščih trgovskih centrov. Najprej so ju obsodili na novogoriškem sodišču; tamkajšnji policisti so ju ovadili zaradi enajstih tatvin. Lani spomladi so jima zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja velike tatvine na novogoriškem sodišču prisodili pogojno zaporno kazen.

Še daljšo obtožbo je proti obema obtoženima spisalo koprsko tožilstvo, nadaljevano kaznivo dejanje velike tatvine naj bi v sostorilstvu zagrešila z več kot dvajsetimi tatvinami na različnih parkiriščih v Kopru, Ljubljani, Medvodah, Postojni, Sežani in Domžalah. Na predobravnavnem naroku sta oba priznala krivdo, sodišče pa ju je nato spoznalo za kriva. Preklicalo je pogojni zaporni kazni, na kateri sta bila obsojena v Novi Gorici, in jima za kaznivi dejanji, ki jima jih je očitalo koprsko tožilstvo, izreklo po 15 mesecev zapora. Mema je nato obsodilo na enotno kazen leta in desetih mesecev zapora, Mulija pa na dve leti in mesec dni zapora. Obema je naložilo, da morata plačati dobrih deset tisoč evrov, kolikor naj bi si jih prislužila s številnimi tatvinami, oprostilo pa ju je plačila stroškov sodnega postopka.

Večino tatvin sta storila po vnaprej dogovorjenem in preizkušenem scenariju. Največkrat sta presenetila domačine, ki so na parkiriščih trgovskih centrov v svoja vozila zlagali nakupljeno. Izgovori, ki jih je uporabil eden ali drugi, so bili različni. Včasih je iz vozila puščalo gorivo, drugič je bila na avtomobilu predrta pnevmatika, tretjič spet je z gume padel plastični pokrov ali pa je bil avto podrsan, v nekaterih primerih je eden od njiju z voznikom ali voznico poskušal navezati pogovor. Medtem ko je prvi zamotil voznika ali voznico, je drugi iz notranjosti vozil kradel torbice. V več primerih sta nato z ukradenimi bančnimi karticami na bankomatih dvigovala različne vsote denarja. SP


Najbolj brano