Zapor za preprodajalca droge

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je končalo sojenje Sergeju R. in Sebastijanu G., ki ju je obtožnica bremenila neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Sodišče ju je spoznalo za kriva in ju obsodilo na zaporni kazni. Prvi bo za zapahi skoraj pet let, drugi pa dvajset mesecev.

Za zapahe bodo nazadnje morali vsi vpleteni v posle z drogo,  ki so jih kriminalisti in policisti specialne enote ujeli decembra lani. Včeraj se je z obsodilno sodbo končalo sojenje še zadnjima dvema akterjema. Foto: Leo Caharija
Za zapahe bodo nazadnje morali vsi vpleteni v posle z drogo, ki so jih kriminalisti in policisti specialne enote ujeli decembra lani. Včeraj se je z obsodilno sodbo končalo sojenje še zadnjima dvema akterjema. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Sklenila se je še zadnja etapa sodnega postopka proti članom združbe, ki so jih kriminalisti in policisti specialne enote v začetku lanskega decembra prestregli v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. Na novogoriškem okrožnem sodišču so sodili četverici obtoženih. Dva izmed njih, Veselin J. in Vehedin O., sta krivdo po obtožbi priznala že na marčevskem predobravnavnem naroku in jo tako odnesla z milejšima zapornima kaznima, Sergej R. in Sebastijan G. pa krivde nista priznala, zato se je maja začelo sojenje, ki je včeraj dobilo epilog - obsodilno sodbo za oba vpletena.

Skoraj pet let zapora za 43-letnika

Obtoženi 43-letni Sergej R. je sicer priznal, da je od julija do decembra lani res prodal večje količine kokaina in heroina, zanikal pa je, da bi jo ponujal v prodajo. Povedal je, da je v začetku lanskega poletja spoznal moškega, ki je bil v resnici tajni policijski delavec, a tega ni vedel. Od njega je želel kupiti prepovedane substance. Obtoženi naj bi mu dejal, da se s tem ne ukvarja, a da pozna nekoga, ki bi mu želeno “robo” lahko priskrbel. Tajni delavec naj bi od obtoženega tako štirikrat kupil večje količine droge (skupno 900 gramov heroina in sto gramov kokaina) in jo vedno takoj poravnal z gotovino. Spoznati ni želel nikogar, ki je vpleten v preprodajo, saj je želel, da je le obtoženi njegov posrednik.

Njegov zagovornik Bruno Krivec je v petek v svoji zaključni besedi poudaril, da je šlo v tem primeru za izzvano kaznivo dejanje, ker naj bi ga k poslom z drogo napeljal prav tajni policijski delavec. Dejstvo, da se je v nezakonite posle spustil zaradi nezavidljivega finančnega položaja svoje družine, ni omehčalo niti sodnika Gorana Klavoro, ki ga je spoznal za krivega in mu izrekel štiri leta in osm-em mesecev zaporne kazni. Za kaznivo dejanje krive izpovedbe, ki naj bi ga storil v postopku zoper nekdanjega policista Zakerijaha H., mu je sodišče izreklo štirimesečno zaporno kazen. Zaradi pomanjkanja dokazov pa ga je oprostilo očitka, da je v prodajo ponujal večje količine droge. Enotna kazen tako znaša štiri leta in enajst mesecev zapora, od katere pa mu bodo odšteli čas, ki ga od decembra preživlja v priporu.

Kriv tudi 31-letni avtomehanik

Tudi 31-letnega Sebastijana G. iz okolice Ljubljane je sodišče včeraj spoznalo za krivega in mu prisodilo dvajset mesecev zapora Obtožnica ga je bremenila prodaje skoraj sto gramov kokaina Veselinu J., kar je ves čas sojenja zanikal. Ker se kot avtomehanik ukvarja s popravili avtomobilov, naj bi se z Veselinom J. srečal zaradi tega, ne pa zaradi poslov z drogo. “Dokazni fond je obsežen in ni dvomov, kljub vajini dosedanji nekaznovanosti, da sta očitano storila. Vedno je enkrat prvič,” je sklenil sodnik. Sodišče je obema prisodilo še stranski denarni kazni. Sodba še ni pravnomočna.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano