Odprli tudi meje z Italijo

Primorska avtocesta je med priključkoma Postojna in Senožeče ponovno odprta v obe smeri, so zapisali na prometno-informacijskem centru. Vremenske razmere se sicer umirjajo. Meje z Italijo, Madžarsko in Avstrijo so odprte brez omejitev, medtem ko na meji s Hrvaško za priklopnike in polpriklopnike veljajo omejitve. Zaradi snega priklopnike in polpriklopnike izločajo na avtocestah Ljubljana-Obrežje in Maribor-Ptuj, so sporočili z Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Senožeče Foto: Ozbej Cerne
Senožeče Foto: Ozbej Cerne

AJDOVŠČINA, POSTOJNA, ILIRSKA BISTRICA, CERKNICA, PIVKA> Razmere na slovenskih cestah lahko spremljate tu.

Po izdatni snežni pošiljki na jugovzhodu države bo tam do sobote zjutraj zapadlo še do 15 centimetrov snega, drugod po Sloveniji pa manj. Burja bo slabela, napovedujejo na Arsu.

Merilniki hitrosti burje so popoldne v okolici Ajdovščine namerili najmočnejši sunek burje s hitrostjo manj kot 100 kilometrov na uro. Hitra cesta med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo je sicer še vedno zaprta za ves promet, nekoliko pa je promet sproščen na magistralni cesti po Vipavski dolini.

Na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina ter Selo-Nova Gorica je omejen le še promet za tovorna vozila do 3,5 ton in avtobuse. Še vedno je zaprta cesta Tri hiše-Volčja Draga zaradi burje in podrtega daljnovoda.

Najmočnejši sunki burje bodo danes popoldne in zvečer še presegali 100 kilometrov na uro, a veter predvidoma ne bo več dosegal opozorilnih vrednosti od sobote zjutraj. Tudi severovzhodni veter bo postopoma slabel, bo pa še vedno gradil snežne zamete. Na Agenciji RS za okolje (Arso) v soboto padavin ne pričakujejo več, na Primorskem pa bo še pihala večinoma zmerna burja, ki bo ponehala v noči na nedeljo. Ob tem na Arsu še navajajo, da je morje zaradi burje danes močno vzvalovano. Najvišji valovi nekaj sto metrov od obale dosegajo višino preko treh metrov. Zaradi valov in visoke gladine lahko morje poškoduje izpostavljene dele obale predvsem na območju piranskega rta. Valovanje morja se bo pričelo umirjati predvidoma v drugi polovici današnjega dne, so še zapisali na agenciji.

Izpadi elektrike

Na območju Goriške in Ajdovskega je brez električne energije še vedno 634 odjemalcev, na področju Sežane 309 odjemalcev, na Tolminskem 223 in na področju Kopra sedem odjemalcev, skupaj torej 1173 odjemalcev, so sporočili iz Elektro Primorske. Ne terenu imajo vse razpoložljive ekipe, ki se trudijo v čim krajšem času zagotoviti normalno oskrbo z električno energijo vsem odjemalcem, kar pa otežuje močna burja in ustvarja nevarne delovne razmere.

Burja je povzročila zastoje tudi v železniškem prometu. Kot je sporočil predstavnik za stike z javnostjo Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik so bili v četrtek okoli 22.30 obveščeni, da je na železniški progi Štanjel-Prvačina potniški vlak povozil akacijevo drevo, ki je pred tem zaradi močne burje padlo na progo.

Policisti so ugotovili, da je območju med Steskami in Branikom padlo drevo poškodovalo steklo na vlaku, na srečo pa nihče od potnikov kot tudi zaposlenih ni bil poškodovan. Železniška proga je bila začasno zaprta. Policisti bodo v zvezi z omenjenim dogodkom podali poročilo novogoriškemu okrožnemu državnemu tožilstvu.

Ohromljene so cestne povezave proti Ilirski Bistrici, v tamkajšnjih vaseh je odkrilo nekaj streh, tudi v Cerknici sneg sproti nanaša na cesto.

Burja se tudi na Postojnskem umirja

Po besedah namestnika poveljnika civilne zaščite Postojna Klemna Grilja burja, ki je na Postojnskem gradila zamete, ne dosega več tako močnih sunkov kot zjutraj, zato so tudi snežni zameti manjši. Plužne ekipe zdaj zagotavljajo prevoznost vsaj večjih cest. “Odziv zimskih služb v danem trenutku je izjemen,” meni Grilj.

Postojnska civilna zaščita je sicer že ob 6. uri prebivalce pozvala, naj - če je le mogoče - ostanejo doma. Kot pojasnjuje Grilj, jih je nekaj kljub temu odšlo od doma, med njimi tudi nekateri že pred 6. uro. Nekateri so tako ostali v zametih na glavni cesti in so potrebovali pomoč reševalnih služb. Je pa po Griljevih besedah kar nekaj prebivalcev upoštevalo nasvet in ostalo doma, saj je promet relativno majhen in tudi po mestu ni veliko ljudi.

V postojnskih šolah danes ni pouka, v vrtcih in osnovnih šolah je organizirano dežurstvo. Drugi javni zavodi so po Griljevih besedah odprti. Okoli zdravstvenih ustanov, policije, gasilskega doma, vrtcev in šol se tudi prioritetno izvaja pluženje, je pojasnil.

Po njegovih besedah je sicer na okoliških cestah več težav, tudi zaradi zaprtega avtocestnega odseka med Uncem in Senožečami. Tako so težave na cestah proti Planini, Razdrtemu in Pivki.

Tudi v okolici Pivke so težave s pretočnostjo prometa, je pojasnil pivški župan Robert Smrdelj. Po njegovih navedbah je zaprta regionalna cesta iz Pivke čez Zagorje in Knežak proti Ilirski Bistrici. V železniškem prometu težav ne zaznavajo, z izjemo zaprtih vzgojno-izobraževalnih zavodov pa tudi v Pivki ostale javne službe in uradi poslujejo normalno, pravi Smrdelj.

Več težav v okolici Ilirske Bistrice

V Ilirski Bistrici so razmere v mestu zadovoljive, več problemov pa je v okoliških vaseh na Zgornji Pivki in ob zgornjem toku reke Reke, je dejal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Janko Slavec. Gasilci so tako nekajkrat posredovali pri popravilu streh, ki jih je odkrila burja, podrlo se je nekaj dreves, nekaj težav je tudi z dobavo električne energije. Začasni izpadi elektrike se denimo pojavljajo na območju daljnovoda iz Hrvaške v Slovenijo, pravi Slavec.

Tudi razmere v kraju Cerknica so dokaj dobre, so pojasnili v Javnem podjetju Komunala Cerknica. Kot navajajo, plužne enote krožijo, saj sneg sproti nanaša na cesto. Zaprte pa so nekatere ceste v višje ležečih krajih, kjer veter povzroča tudi metrske nanose snega, in sicer v Jeršičah in Župeno-Sveti Vid.

Izločanje za priklopnike in polpriklopnike:

> na podravski avtocesti v smeri Hrvaške;

> na ljubljanski južni obvoznici v smeri Malenc;

> na dolenjski avtocesti v smeri Novega mesta;

> MP Obrežje pri izstopu;

> izstop iz Slovenije na MP Gruškovje, Zavrč, Petrina in Babno Polje;

> vstop v Slovenijo MP Zavrč in Središče ob Dravi;

> na cesti Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič.

Veter:

> Primorska avtocesta je med priključkoma Kastelec in Kozina, v predoru Kastelec, zaprta proti Ljubljani. Promet je preusmerjen na vzporedno regionalno cesto.

> Na regionalni cesti Razdrto - Vipava - Ajdovščina je prepovedan promet za kamp - prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8t (1. stopnja).

> Ponekod na Primorskem, predvsem med Logatcem in Kozino, je promet močno oviran zaradi močne burje in snežnih nanosov.

> Zaprta je cesta Tri hiše - Volčja Draga zaradi burje in podrtega daljnovoda.

> Na gorenjski avtocesti je promet oviran med priključkom Podtabor in Brezje.

Zaradi močne burje voznikom odsvetujemo vožnjo na to območje.

Prepoved za tovorni promet nad 7,5 t je na cesti Soteska - Črmošnjice - Črnomelj ter Novo mesto - Metlika.

Na prelazih Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezersko je obvezna uporaba verig.

V predoru Karavanke je zaradi del promet urejen izmenično enosmerno s čakalno dobo pred predorom.

STA


Najbolj brano