Zamaskirana ropala v Miljah

Ankarančan Gregor K. je priznal, da je predlani z Janijem G. sredi belega dne v hiši v Miljah oropal par, naslednji dan poskušal oropati Miljčanko in iz sosednje hiše odnesel za 5000 evrov plena. Jani G. dejanj ni priznal, prav tako ne Filip J. iz Barižonov in Žan K. iz Gračišča, ki naj bi naropane in ukradene stvari unovčila.

V Miljah sta pred dvema letoma zamaskirana roparja grozila 
starejšim domačinom, iz dveh hiš  sta odnesla pravo bogastvo. Foto: Pu Koper
V Miljah sta pred dvema letoma zamaskirana roparja grozila starejšim domačinom, iz dveh hiš sta odnesla pravo bogastvo. Foto: Pu Koper

KOPER > Ropa, ki sta ju v začetku maja 2013 sredi belega dne izvedla danes 26-letni Gregor K.in še ne 20-letni Jani G., oba iz Ankarana, sta takrat močno odmevala na Koprskem in Tržaškem ter nagnala strah v kosti marsikateremu starejšemu prebivalcu iz okolice Trsta. Ankarančana sta namreč sredi nedeljskega kosila prikorakala v hišo starejših zakoncev v okolici Milj in ju oropala.

Po obtožbi jima je na terasi njune hiše Gregor K. zagrozil z bambusovo palico, takrat komaj 17-letni Jani G. pa naj bi preiskal hišo in vzel pravi zaklad. Odnesla sta pet zlatih prstanov (dva poročna, navadnega, pečatnega ter enega z rubinom in briljanti), tri zlate zapestnice (navadno, debelejšo in starinsko z ametisti), dve ročni uri, sto let staro pozlačeno žepno uro, zlato broško, tri zlate verižice, ogrlico z biseri in zlatim obeskom z briljanti, ogrlico z biseri in zaponko iz belega zlata z briljanti in smaragdi ter uhane.

Štiri ure zbirala pogum

Prav tako sta vzela še 220 evrov. Vrednost plena je znašala dobre tri tisočake. Starejšemu paru sta tako prepričljivo zagrozila, da sta vsa prestrašena orožnike poklicala šele štiri ure po dogodku.

Naslednji dan sta nameravala ponoviti podvig, vendar sta si izbrala napačno žrtev. V Rabujezu sta vdrla v stanovanje starejše ženske, Jani G. ji je zagrozil z nožem, Gregor K. je pregledal hišo, vendar ni našel ničesar vrednejšega.

Zato je Jani G. še naprej ustrahoval ženico, Gregor K. pa je s kamnom razbil steklo na oknu sosednje hiše, se splazil v notranjost in ukradel za približno 5000 evrov plena.

Odnesel je kar 24 ročnih ur (med njimi tudi podvodno uro, uro s kamenčki in še eno z zlatim pasom), pet zlatih verižic (na eni so bili cirkoni), komplet znamke fossil (uhana, prstan, verižico in zapestnico s kamnom) in zlata prstana. Med obema ropoma sta bila storilca zamaskirana, vendar so Miljčani iz njunega govora ugotovili, da nista Italijana in da je eden zelo mlad.

Kot dokaz pustil kri

Čeprav sta pravočasno zbežala, so ju tudi po zaslugi dobrega sodelovanja med tržaškimi in koprskimi kriminalisti že po nekaj dneh prijeli. Delo jim je olajšal tudi Gregor K., ki se je pri plazenju skozi razbito okno porezal in je za seboj kot dokaz pustil manjšo lužo krvi. “Če ne bi tako hitro ukrepali, bi se kazniva dejanja nadaljevala, posledice pa bi bile še hujše,” je po prijetju osumljenih poudaril vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič.

Delo sta jim olajšala tudi pomočnika roparjev, ki sta dva dni po drugem napadu v koprski odkupovalnici zlata Edisontrade prodala ukradeno zlatnino. Najprej se je z vrečko zlatnine na vratih odkupovalnice pojavil 23-letni Filip J.iz Barižonov in za približno četrt kilograma zlata dobil 2863 evrov ter jih izročil Gregorju K., ta pa mu je uslugo plačal s 50 evri in ročno uro.

Krivdo so jima več kot dokazali

Nato pa je enako storil še 22-letni Žan K. iz Gračišča in denar izročil Janiju G. Ta naj bi mu za uslugo plačal 150 evrov. S pomočjo italijanskih kriminalistov so naši kmalu potrdili, da sta prodala naropano in ukradeno zlatnino.

Koprski kriminalisti so še isti dan na sodišču dobili odredbe za hišne preiskave na domačih naslovih vseh štirih. Roparjev takrat niso našli, tudi na njihove klice se nista odzivala. Pri Gregorju K. so našli še nekaj ukradenega nakita, pri takrat mladoletnemu Janiju G. pa so namesto ukradenih stvari našli 300 gramov konoplje in račun iz odkupovalnice zlata. Pri obeh so našli tudi oblačila, po katerih so jih žrtve prepoznale.

Sodili bodo trem

Dan po hišni preiskavi se je Gregor K. le predal policistom, Janija G. pa so ujeli šele nekaj dni kasneje. Gregor K. je kriminalistom nato pokazal skrivališče v gozdu pri Hrvatinih, kjer je hranil še več ukradenih ročnih ur in nakita. Po zaslišanju so vse štiri izpustili na prostost, kar je bilo za italijanske novinarje na tiskovni konferenci nezaslišano. Prvi koprski kriminalist Jurič jim je odgovoril, da je to pač domena slovenskega pravosodja.

Na koprskem sodišču so se pred dnevi pojavili vsi štirje, rop in veliko tatvino je priznal le Gregor K. Enakih dejanj ni priznal Jani G., prav tako prikrivanja nista priznala Filip J. in Žan K. Odvetnik Franc Mesar, ki brani enega od četverice, je sodnika Mateja Štrosa opozoril, da obtoženi ne vedo, kakšno kazen bi predlagalo tožilstvo, če bi dejanja priznali. Po njegovem je zato postopek nezakonit. Sodnik je obtoženim pojasnil, da trditve odvetnika ne držijo in jih pozval, naj se izrečejo o krivdi. Gregorja K. bo po priznanju obsodil ta teden, preostali trojici pa bo sodil v kratkem.

DANIJEL CEK


Najbolj brano