Žalosten konec furenge

Letošnja Martinova furenga od Solkana do Šempetra pri Gorici se je v petek popoldne žalostno končala. Na Pristavi se je zgodila nesreča zavirača na eni od konjskih vpreg je, kot kaže, obšla slabost. Omahnil je z vprege, v soboto pa je v šempetrski bolnišnici umrl. Na novogoriški policijski upravi so včeraj zanikali informacije, da bi pokojnega povozila druga konjska vprega.

 Foto: Katja Munih
Foto: Katja Munih

NOVA GORICA > Društvo Doli je v petek s turističnim društvom Šempeter Vrtojba organiziralo že tradicionalno Martinovo furengo. Konjske vprege so se z mladim vinom in lokalnimi dobrotami odpravile na pot iz Solkana, mimo Nove Gorice proti Šempetru. Na Pristavi, nekaj kilometrov pred krožiščem, nedaleč od mejnega prehoda, pa je z ene od vpreg padel 59-letni zavirač.

Po nekaterih informacijah, ki so prišle v javnost kmalu po nesreči, naj bi konja postala nemirna, 20-letni voznik vprege pa naj bi zato naglo zavrl. Takrat naj bi z vprege padel 59-letni zavirač, ki naj bi ga povozila še vprega. Ta je peljala za njimi in naj bi ga hudo poškodovala.

Na novogoriški policijski upravi so včeraj pojasnili, da 59-letnika druga vprega ni povozila in da je z vprege najverjetneje omahnil zaradi slabosti. V šempetrski bolnišnici, kamor naj bi ga prepeljali, niso odkrili poškodb, ki bi bile posledice povoženja.

59-letnega domačina so oživljali že takoj na kraju, najprej tisti, ki so bili tam, nato pa še reševalci nujne medicinske pomoči iz novogoriškega zdravstvenega doma, ki so jim pomagali novogoriški poklicni gasilci. Oživljali naj bi ga kakšno uro, nato pa z reševalnim vozilom odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, od koder so v soboto sporočili žalostno novico, da je 59-letnik umrl.

Dogodek je močno pretresel vse znance in prijatelje iz Društva Doli, ki ohranja lokavško izročilo in tradicijo furmanstva. Predsednik društva Boris Blažko je včeraj potrdil, da njihovega člana po padcu s konjske vprege ni povozila druga konjska vprega, prav tako ga ni poteptal konj.

Martinovo furengo v društvu, ki ohranja tradicijo furmanstva, organizirajo že približno 15 let, v vseh letih, kar delujejo, se jim še ni zgodilo nič tako žalostnega in pretresljivega. O pokojnem prijatelju, ki mu je najverjetneje zastalo srce, pa vedo povedati, da je bil zelo aktiven mladi upokojenec, dejaven v več različnih društvih.

AC, SP


Najbolj brano