Zalezovanje in prisilno sklepanje porok bo odslej kaznivo

Poslanke in poslanci so z 86 glasovi za in enim proti sprejeli novelo kazenskega zakonika, ki med drugim kot kaznivo dejanje opredeljuje zalezovanje in prisilno sklepanje porok, novinarje pa razbremenjuje kazenske odgovornosti za objavo tajnih podatkov v primeru, ko javni interes prevlada nad javnim interesom po ohranitvi tajnosti podatka.

Poslanke in poslanci so z 86 glasovi za in enim proti sprejeli 
novelo kazenskega zakonika, ki med drugim kot kaznivo 
dejanje opredeljuje zalezovanje in prisilno sklepanje porok. Foto: STA
Poslanke in poslanci so z 86 glasovi za in enim proti sprejeli novelo kazenskega zakonika, ki med drugim kot kaznivo dejanje opredeljuje zalezovanje in prisilno sklepanje porok. Foto: STA

LJUBLJANA > Po noveli bodo lahko funkcionarji kazniva dejanja zoper njihovo čast in ime preganjali le še z zasebno tožbo, pregon pa ne bo več mogoč na podlagi njihovega predloga (preko tožilstva).

Novela, ki so ji v današnji razpravi podporo napovedale vse poslanske skupine, uvaja tudi nov varnostni ukrep prepovedi komuniciranja ali približevanja žrtvam kaznivih dejanj.

Spreminja tudi pregon za kaznivo dejanje grožnje oziroma ogrožanja varnosti. Omenjeno kaznivo dejanje se je nekaj časa preganjalo z zasebno tožbo, po novem pa bo pregonljivo na predlog.

Novela tudi zvišuje višino kazni za korupcijska kazniva dejanja.

STA


Najbolj brano