Zahteval denar za “varovanje”

“Če ne boš plačal varščine, se bo tebi in tvojim bližnjim zgodilo kaj hudega,” so neznanci pred tedni grozili lastnikoma dveh novogoriških gostinskih lokalov. A sta, kot kaže, le zbrala dovolj poguma in izsiljevanje prijavila policiji. Novogoriški kriminalisti so minuli konec tedna tako aretirali 34-letnega državljana Srbije, ki je prevzel varščino za varovanje lokala v središču Nove Gorice. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku so osumljenega odpeljali v pripor.

Kriminalisti so  preiskali kaznivo dejanje izsiljevanja lastnikov lokalov v središču Nove Gorice
Kriminalisti so preiskali kaznivo dejanje izsiljevanja lastnikov lokalov v središču Nove Gorice  

NOVA GORICA > V začetku julija so na policijski upravi dobili dve prijavi zoper neznane storilce, ki so od dveh lastnikov gostinsko-trgovskih lokalov v središču mesta zahtevali večjo vsoto denarja v zameno za varovanje lokalov.

“Začelo naj bi se z neposrednimi verbalnimi grožnjami po telefonu, z določitvijo enomesečnega roka za plačilo varščine in nato z osebnim pristopom,” je povedal vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos. Če lastnika lokala ne bi plačala večje vsote denarja, so jima člani združbe grozili, da jima bodo razdejali lokala, njima in njunim bližnjim pa bi se lahko zgodilo kaj hudega.

Novogoriški kriminalisti so po prijavah hitro stopili v akcijo in začeli z zbiranjem obvestil ter z izvajanjem aktivnosti. V sobotnih zgodnjih jutranjih urah so v sodelovanju s policisti specialne enote pri prevzemu terjanega denarja prijeli 34-letnega državljana Srbije. “Prijeti moški nima začasnega bivališča na novogoriškem območju. Policisti ga do sedaj še niso obravnavali,” je pojasnil Pangos. Istega dne popoldne so ga s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma, da je storil kaznivo dejanje izsiljevanja, pripeljali k dežurnemu preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Sočasno so kriminalisti v soboto prijeli še dva državljana Srbije, stara 30 in 34 let, ki pa so ju po dodatno zbranih obvestilih še istega dne izpustili na prostost, saj pri dokončanju zadnjega kaznivega dejanja nista imela aktivne vloge. “Njuni vlogi še preiskujemo,” je dodal Pangos. Zaradi interesa preiskave, ki je v polnem teku, imen oškodovancev in osumljencev policisti za zdaj ne izdajajo. Po neuradnih podatkih naj bi bile žrtve albanske narodnosti.

Po nekajletnem premoru, ko novogoriški možje postave niso obravnavali tovrstnih primerov kaznivih dejanj izsiljevanja, sta se naenkrat pojavila dva primera, ko je neznana združba grozila lastniku lokala in od njega zahtevala večjo vsoto denarja. “Po načinu izvrševanja obravnavanih kaznivih dejanj in dejstvu, da oškodovanci v veliko primerih zaradi izrečenih groženj, ki spremljajo taka izsiljevanja, tega ne prijavijo, ocenjujemo, da to nista osamljena primera,” je sklenil Marino Pangos. Zato vsem morebitnim žrtvam svetujejo, naj ravnajo drugače in kaznivo dejanje vendarle prijavijo policiji.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano