Zagreb pretresel krvav mafijski obračun

Zagreb je v nedeljo pretresel krvav mafijski obračun, ko je več napadalcev umorilo 57-letnega kontroverznega podjetnika Vinka Žuljevića Klico. Hrvaški mediji Klico, ki je bil nekdaj tudi polkovnik hrvaških sil v BiH, označujejo za vodjo ene od kriminalnih združb, ki delujejo na Hrvaškem.

 Foto: STA
Foto: STA

ZAGREB > Vinka Žuljevića so prestregli z avtomobilom in motociklom, ko se je v nedeljo zjutraj peljal od maše. Priče pravijo, da so napadalci streljali najprej na njegov avtomobil, ko pa je poskusil izstopiti iz vozila, naj bi ga eden od napadalcev na motorju prijel, zatem pa so ga prerešetali s streli. Nanj so streljali tudi, ko je obležal na tleh.

Napadalci so se s kraja dogodka razbežali. Policija je okoli 20 minut po napadu našla avtomobil znamke škoda octavia, ki so ga napadalci zažgali. Avtomobil je bil ukraden pred tremi leti, imel je ponarejeno registracijo BiH.

Hrvaški mediji poudarjajo, da je šlo za dobro načrtovan in pripravljen umor, ki spominja na vrsto podobnih dogodkov iz 90. let prejšnjega stoletja. Našteli so, da je bilo v preteklih 25 letih več kot 30 umorov, ki so bili povezani s pripadniki kriminalnih združb.

Žuljević je bil rojen v BiH, pred vojno je živel tudi v Švici. Med vojno v BiH je bil najprej pripadnik hrvaške vojske, nato pa je deloval v hrvaških enotah v BiH, med drugim tudi v “kazenskem bataljonu” haaškega obsojenca Mladena Naletilića Tute. V vojni je bil huje ranjen v eksploziji mine, ko je izgubil spodnji del noge. Konec vojne je dočakal kot polkovnik.

V Zagreb je prispel konec prejšnjega stoletja, v medijih so ga povezovali z izsiljevanjem in trgovino z orožjem ter z nekaterimi znanimi pripadniki organiziranih kriminalnih skupin. A obtožnic ni bilo. Leta 2002 je ubil nekdanjega sodelavca hrvaške obveščevalne službe Veselina Marinova. Na sodišču so ugotovili, da je šlo za samoobrambo.

Žuljević je veljal za neuradnega solastnika enega izmed večjih hrvaških varnostnih podjetjih Bilić Erić Security. Omenjali so tudi njegove povezave z vplivnimi osebami iz gospodarstva in politike. Imel naj bi podjetja tudi na Češkem in Slovaškem.

Zaradi različnih Žuljevićevih poslov bo policijska preiskava potekala v več smereh. Hrvaški mediji ugibajo, da bodo preverjali njegove povezave z nedavnimi dogodki v kriminalnem podzemlju na Češkem in v BiH.

Hrvaški komentatorji poudarjajo, da je nedeljski umor znova potrdil nepripravljenost policije in obveščevalnih služb na preventivno delovanje. Spominjajo, da pri večini prejšnjih mafijskih umorov niso razkrili ne storilcev ne naročnikov.

Ocenjujejo, da predstavlja umor v vzhodnem predmestju Zagreba vrnitev države v preteklost, ter opozarjajo, da je to tudi posledica poslabšanih gospodarskih in političnih razmer v državi.

STA


Najbolj brano