• Če bi se na ladji z lesom razplamtel požar, bi se lahko v Kopru 
ponovila zgodba iz izolske ladjedelnice, kjer so leta 2001 
gasili velik ladijski požar.
  Če bi se na ladji z lesom razplamtel požar, bi se lahko v Kopru ponovila zgodba iz izolske ladjedelnice, kjer so leta 2001 gasili velik ladijski požar.
  Foto: Gb Koper
 • HItro posredovanje posadke in gasilcev je preprečilo širjenje 
požara na ladji v koprskem pristanišču.
  HItro posredovanje posadke in gasilcev je preprečilo širjenje požara na ladji v koprskem pristanišču.
  Foto: Gb Koper

Zagorelo na ladji, polni lesa

četrtek, 5. oktober 2017, 06:00

Samo hitremu in pravilnemu ukrepanju kapitana ladje ter gasilcev se lahko zahvalijo lastniki ladje in zaposleni v koprskem pristanišču, da včeraj zjutraj ni prišlo do velikega požara. Na ladji, naloženi z lesom, je v strojnici zagorel agregat, s katerim so na ladji proizvajali električno energijo.

KOPER > V ladijski strojnici je verjetno zagorelo nekaj pred 1. uro, dvanajst minut po eni pa je dim iz strojnice opazil kapitan, ki je bil na ogledu ladje. Takoj je poklical na pomoč, posadka pa je ukrepala po protokolu za takšne dogodke. Ker je bila ladja polna lesa, so na pomoč poklicali tudi gasilce koprske brigade.

Luški gasilci in njihovi koprski poklicni kolegi so takoj zaprli strojnico in aktivirali stabilni sistem za gašenje z ogljikovim dioksidom. Ladje in še posebej ladijske strojnice so namreč opremljene s sistemom, ki v primeru požara v prostore spusti velike količine ogljikovega dioksida. Brez kisika ogenj ugasne sam.

Tako je bilo tudi včeraj ponoči na ladji v koprskem pristanišču. Gasilci so nato skupaj ohlajevali razgrete dele strojnice, luški gasilci pa so ostali na ladji na požarni straži. V požaru ni bil poškodovan nihče. Kot so ugotovili, je zagorel agregat, s katerim so na ladji proizvajali električno energijo.

Ladje lahko električno energijo jemljejo iz pristanišča, lahko pa jo proizvajajo same. Škoda znaša 30.000 evrov. “Hvala bogu, da je bil požar hitro odkrit in je posadka pravilno ukrepala. Če bi se požar razplamtel, bi lahko prišlo do zelo hude nesreče,” je ocenil vodja operativne enote koprske gasilske brigade Sandi Jugovac.

DANIJEL CEK


Povej naprej: