Zagorelo je v srcu tovarne

V torek popoldne je zagorelo v pretočni stiskalnici lesnih vlaknenih plošč v bistriškem Lesonitu, ognjeni zublji pa so se razplamteli in začeli švigati iz stroja. Na pomoč je priskočilo kar 45 gasilcev, ki so skupaj z delavci Lesonita požar hitro pogasili. Včeraj opoldne pa so v Gornjih Vremah zagorela drva ob sušilnici mesa.

V bistriškem Lesonitu je zagorelo v stroju za izdelavo lesnih 
vlaknenih plošč. Foto: Pgd Ilirska Bistrica
V bistriškem Lesonitu je zagorelo v stroju za izdelavo lesnih vlaknenih plošč. Foto: Pgd Ilirska Bistrica

GORNJE VREME, ILIRSKA BISTRICA > V ponedeljek popoldne je zagorelo v ilirskobistriškem Lesonitu. Vnela so se lesna vlakna v pretočni stiskalnici za izdelovanje lesnih vlaknenih plošč. V preši, kot ji rečejo v Lesonitu, je domnevo prišlo do samovžiga. Preša je sicer opremljena s sistemom za gašenje, vendar so plameni očitno tokrat premagali sistem in se razvili v požar.

Požar so najprej začeli gasiti delavci, ko so ugotovili, da mu ne bodo kos, pa so poklicali na pomoč gasilce. V Lesonit je prihitelo kar 45 gasilcev iz gasilskih društev Ilirska Bistrica, Knežak, Podgora-Podgraje in Vrbovo. Ob njihovem prihodu so plameni že švigali iz stroja. Da bi lahko v celoti pogasili lesna vlakna, so morali delavci odstraniti nekaj pločevinastih pokrovov stroja. Požar je zajel tudi napravo za sesanje prahu.

Zaradi požara je do včeraj dopoldne obstala tudi proizvodnja lesnih plošč v Lesonitu, vendar so nekaj očitno manjših poškodb, ki sta jih povzročila požar in voda ob gašenju, hitro popravili in včeraj popoldne znova zagnali proizvodnjo.

Včeraj, nekaj minut po poldnevu, so gasilce poklicali na pomoč iz Gornjih Vrem, kjer je zagorelo ob sušilnici mesa, plameni pa so kmalu zajeli tudi streho sušilnice. Na kraj je odhitelo pet poklicnih gasilcev iz Sežane, šest njihovih prostovoljnih kolegov iz Senožeč in trije iz Divače. Požar so hitro pogasili in preventivno zalili goreča drva ob objektu.

Zagorelo naj bi zaradi pepela z žerjavico, ki naj bi jo domačini odvrgli kar ob drva. Žerjavica je očitno na zraku tlela in zanetila drva, ki so zagorela, plameni pa so preskočili na ostrešje sušilnice. Ogenj je uničil deset kvadratnih metrov ostrešja in nekaj strešnih tramov ter dober kubični meter drv. Domačini so iz sušilnice pravočasno umaknili vse klobase in ostale suhomesnate izdelke.

DANIJEL CEK


Najbolj brano