Zadnje slovo od Klingerja

Medtem ko se na newyorškem sodišču nadaljuje sojenje Alexandru Bonichu, obtoženemu umora druge stopnje, so se sorodniki in prijatelji v soboto poslovili od posmrtnih ostankov zgodovinarja Williama Klingerja.

William Klinger
William Klinger 

GRADIŠČE OB SOČI, NEW YORK>Poslednje slovo na pokopališču v Gradišču je bilo ganljivo, saj je bil 43-letni William Klinger znana mestna osebnost. Na željo družine, žene Francesce in dveh sinov, so Klingerjeve posmrtne ostanke upepelili. Pokop, ki so se ga udeležili številni prijatelji in znanstveni sodelavci iz Italije in z Reke, so lahko izvedli skoraj mesec dni po uboju, saj birokratski mlini pri mednarodnih prevozih trupel zahtevajo svoj čas.

V tem obdobju se je v New Yorku nadaljevalo sojenje Alexandru Bonichu. Ta je na obravnavi poskušal zmanjšati svojo odgovornost za uboj, saj naj bi streljal v samoobrambi, sebe pa poskušal predstaviti kot žrtev. Klinger naj bi mu v parku Astoria grozil s pištolo in se obnašal agresivno, zato ker naj bi dogovorjeni nepremičninski posel padel v vodo. Bonich je v svoj zagovor vpletel tudi domnevno Klingerjevo ameriško ljubico. A so njegove trditve na trhlih temeljih, saj vsi, ki so poznali Klingerja, trdijo, da se je v ZDA želel preseliti skupaj z družino, z orožjem in pištolami pa sploh ni imel opravka. Za razliko od njega pa je prav Bonich velik ljubitelj starinskega orožja, s katerim je bil tudi ustreljen reški zgodovinar, ki se je že pred leti preselil v Furlanijo.

Spomnimo: umor Klingerja se dotika tudi Kopra, saj je morilec Alexander Bonich občasno živel v tem mestu, skupaj s svojo mamo ima v njem lastniško stanovanje, študiral pa je tudi zgodovino na Fakulteti za humanistične študije. Skupni imenovalec morilca in žrtve sta sicer zgodovina, ki sta se ji oba z užitkom posvečala, in Reka, od koder izhajata njuni družini. Bonich je ubil Klingerja, ki je bil pri njem na obisku, 31. januarja. Policija ga je prijela čez dva dni, nakar je tudi priznal umor.

DES


Najbolj brano