Zadeva Serming se seli na višje sodišče

Do konca tedna se bo zajeten sodni spis v zadevi Serming preselil na koprsko višje sodišče. V uradu predsednice koprskega okrožnega sodišča pojasnjujejo, da so na obsodilno sodbo dobili pet pritožb. Kdaj bo pritožbena seja, še ni znano. Konec oktobra pa bodo obravnavali pritožbe v primeru Braneta Goršeta, že čez dobra dva tedna pa bo na vrsti umor v Čežarjih.

Dobrih  pet mesecev po razglasitvi sodbe Borisu Popoviču, Sabini  Mozetič in Rajku Sredniku se spis seli na višje sodišče. Odločitev o tem, ali bo sodba postala pravnomočna,  je pomembna tudi zato, ker prinaša  odgovor o tem, ali Koprčane čakajo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dobrih pet mesecev po razglasitvi sodbe Borisu Popoviču, Sabini Mozetič in Rajku Sredniku se spis seli na višje sodišče. Odločitev o tem, ali bo sodba postala pravnomočna, je pomembna tudi zato, ker prinaša odgovor o tem, ali Koprčane čakajo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Gre za tri odmevne in obsežne sodne primere, ki so se drug za drugim na koprskem sodišču končali sredi aprila. Po razglasitvi obsodilne sodbe, s katero je senat Borisu Popoviču v zadevi Serming prisodil tri leta zapora, je bilo veliko ugibanj o tem, ali bi sodba lahko postala pravnomočna še pred letošnjimi lokalnimi volitvami. Mnogi so že takrat nejeverno odkimavali.

Predsednica senata je pisno sodbo pripravila več kot tri mesece po razglasitvi. Vsem trem obsojenim, njihovim zagovornikom in tožilstvu so jo s sodišča poslali, ko so se že začele sodne počitnice, tako da so roki za oddajo pritožb začeli teči šele sredi avgusta, ko so se sodne počitnice uradno končale. Zadnji rok za pritožbo se je iztekel 18. septembra, do takrat jo je moral oddati še odvetnik, ki je sodbo zadnji prevzel.

V uradu predsednice sodišča so pojasnili, da so v tej zadevi dobili pet pritožb in da bodo predvidoma še ta teden zadevo predali višjemu sodišču. Na sodbo se je pritožilo tudi tožilstvo, in sicer na kazen, ki jo je senat prisodil Borisu Popoviču in Sabini Mozetič.

Tožilka predlaga višjo kazen

Državna tožilka je ob koncu obsežnega dokaznega postopka za Popoviča predlagala štiri leta zapora in triletno prepoved opravljanje funkcije, za Mozetičevo dve leti zapora in dveletno prepoved opravljanja funkcije, za cenilca Rajka Srednika pa leto zapora in dveletno prepoved opravljanja dejavnosti.

Senat je nato Popoviču in Mozetičevi prisodil leto dni manj zapora, Sredniku pa takšno kazen, kot je predlagala tožilka. Vsem je dosodil še dveletno prepoved opravljanja javne funkcije oziroma službe. Družba Serming mora vrniti protipravno premoženjsko korist v višini 4,7 milijona evrov, za kolikor naj bi cenilec podcenil vrednost parcele.

Popovič ves čas vztraja, da je nedolžen, da za obsodbo ni dokazov in da je občina v tem primeru sklenila odličen posel, zato pričakuje oprostilno sodbo.

Kdaj bo pritožbena seja, še ni znano. Aprila sta se na okrožnem sodišču poleg sojenja koprskemu županu končala še dva odmevna sodna procesa - sojenje Branetu Goršetu in soobtoženim, isti dan pa je sodišče zaradi umora v Čežarjih obsodilo Marka Markoviča in Kosto Aleksandrova. Prvemu je sodišče prisodilo 30 let zapora, drugemu pa 27 let. Pritožbe obrambe bodo višji sodniki obravnavali že 16. oktobra.

Gorše na vrsti konec meseca

V uradu predsednice višjega sodišča so pojasnili, da bo pritožbena seja v zadevi Gorše predvidoma konec oktobra. Spis so z okrožnega sodišča dobili 1. septembra. Tudi v tem primeru se je na sodbo poleg obrambe obsojenih pritožila tudi državna tožilka. Spomnimo, kazenski senat je Braneta Goršeta, ki je v priporu od lanskega februarja, obsodil na deset let zapora.

Senat je namreč ugotovil, da je kot stečajni upravitelj koprskega Hidra zagrešil kazniva dejanja poslovne goljufije, zlorabe uradnega položaja in pranja denarja. Odmeril mu je tudi približno 50.000 evrov denarne kazni in mu za pet let prepovedal opravljanje dolžnosti stečajnega upravitelja ter mu zamrznil premoženje. Barbari Gorše in Vladu Petku je zaradi pranja denarja prisodil po eno leto zapora, Rudolfu Trčku pa leto in pol zapora.

Glede na to, da je v teh dveh, prav tako obsežnih zadevah višje sodišče pritožbeni seji razpisalo v približno dveh mesecih, lahko sklepamo, da bo tako tudi v primeru Serming.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano