Zadeva Koprivnikar: policist zahteva svoje nekdanje delovno mesto

Na koprskem delovnem sodišču se je začel postopek, v katerem policist Miha Sakač, udeležen v postopkih v zvezi z načrtovano prometno kontrolo ministra Borisa Koprivnikarja, toži državo oz. notranje ministrstvo zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Sakač zahteva reintegracijo na delovno mesto in izplačilo plač za vmesno obdobje.

Fotografija je simbolična. Foto: Gpu
Fotografija je simbolična. Foto: Gpu

KOPER > Ministra Koprivnikarja sta novembra lani, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rock skupine v Škofji Loki, ustavila policista in opravila alkotest. V javnosti je kasneje zaokrožilo anonimno pismo s posnetki dopisovanj na facebooku, ki so razkrivali predhodno dogovarjanje o prometni kontroli.

Sakač je eden od skupno petih policistov, ki so kot posledica tega dogajanja prejeli izredno odpoved delovnega razmerja. Konkretno se mu očita, da je napeljeval druge policiste k storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja.

Policistov odvetnik Franci Matoz je na današnjem naroku delodajalcu očital več nepravilnosti v postopku. Tako naj bi Sakaču kršili pravico do zagovora, vprašljiva pa je tudi pravočasnost vročitve odpovedi, pri čemer tožeča stran med drugimi kot pričo predlaga nastop generalnega direktorja policije Marjana Fanka.

Sakača so poleg tega, tako Matoz, tudi diskriminirali zaradi položaja sindikalnega zaupnika. Storilca domnevnega kaznivega dejanja so namreč kaznovali le z opominom.

"Šlo je za obračun s sindikatom," je bil nedvoumen Matoz. Pri tem je bil namen postopka proti policistu ohromiti delovanje sindikata in s tem vplivati na izid policijske stavke. Kot je pojasnil, Sakač ne zanika tega, kar je storil, vendar pri tem ni šlo za kaznivo dejanje niti to ne more biti podlaga za odpoved delovnega razmerja.

Državna pravobranilka Mojca Ivančič Jelačin pa je nasprotno prepričana, da je bil namen udeležencev postopkov v zvezi s prometno kontrolo ministra z zlorabo svojega uradnega položaja škodovati ministru. Po njenem mnenju je "zastrašujoče", če je postopek ustavljanja katerega koli voznika na način, kot so se lotili Koprivnikarja, običajen.

Kot je še izpostavila, je bil Sakač pri tem izredno aktiven, saj je v le nekaj urah na facebooku imel kar 57 objav, usmerjenih v akcijo ustavljanja ministra.

Postopek se bo na sodišču nadaljeval 22. novembra, ko naj bi nastopile tudi prve priče.

STA


Najbolj brano