Zadeva Iskra Avtoelektrika: senat oprostil obtožene

“Obtoženi so oproščeni pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja,” je predsednik senata novogoriškega okrožnega sodišča Goran Klavora prekinil smrtno tišino v sodni dvorani, ko je napočil čas za izrek sodbe v zadevi Iskra Avtoelektrika. Obtoženi Tadej Vidic, Ivan Lisjak, Darjo Stepančič in Marijan Groff so takoj laže zadihali in niso skrivali zadovoljstva ob izreku oprostilne sodbe.

Marijan Groff, Darjo Stepančič, Tadej Vidic in Ivan Lisjak (z 
leve) so si vidno oddahnili po slišanih prvih besedah sodbe 
tričlanskega senata novogoriškega okrožnega sodišča. Foto: Leo Caharija
Marijan Groff, Darjo Stepančič, Tadej Vidic in Ivan Lisjak (z leve) so si vidno oddahnili po slišanih prvih besedah sodbe tričlanskega senata novogoriškega okrožnega sodišča. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po letu dni od začetka ponovnega sojenja zoper Tadeja Vidica, Ivana Lisjaka, Darja Stepančiča in Marijana Groffa zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, po spremenjeni obtožnici specializiranega tožilstva pa “le” zaradi pomoči pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja, je bila tokrat odločitev novogoriškega okrožnega sodišča povsem nasprotna tisti, ki jo je koprsko okrožno sodišče podalo poleti 2013, ko je četverico obsodilo na zaporne in denarne kazni. Tokratna oprostilna sodba je bila za mnoge presenečenje, za obtožene in njihove zagovornike pa pričakovana odločitev.

Skladni zagovori prepričali senat

“Senat je skrbno preučil in analiziral vse zbrane dokaze ter sledil predlogu koprskega višjega sodišča, da priskrbi dopolnitev izvedenskega mnenja ekonomske stroke. Z vseh pozicij je postalo jasno, da obtoženi niso storili očitanega kaznivega dejanja, njihovi zagovori pa so povsem skladni,” je dejal predsednik tričlanskega senata novogoriškega okrožnega sodišča Goran Klavora.

Obenem je v obrazložitvi sodbe poudaril, da v obravnavani zadevi ni šlo za omogočanje premoženjske koristi družbi SFM, saj je ta utrpela škodo v višini 1,6 milijona evrov. “Jasno je, da vsi obdolženi niso poznali namer nekdanjega predsednika uprave tedanje Iskre Avtoelektrike Aleša Nemca, ki je želel iz lastniškega deleža družbe izriniti Areal s 24,3-odstotnim deležem, in okoliščin, v katerih se je znašel zaradi pritiska NKBM in drugih soudeleženih subjektov. V nakup delnic je namreč šel sam, njihova vrednost pa je prav leta 2007 padla,” je Klavora pojasnil mnenje senata, za katerega je bil ključni dokument za izrek sodbe tudi dopolnjeno izvedensko mnenje Jelene Marinko.

Ta je že spomladi ugotovila, da je družba SFM imela izgubo pri nakupu delnic, ne pa koristi, kot je trdilo tožilstvo. Zvon Ena je namreč dal poroštvo za nakup delnic Iskre Avtoelektrike, ki ga je nato izvedla družba SFM. Oškodovanje Iskre Avtoelektrike naj bi znašalo dobrih sedem milijonov evrov, po njenem mnenju pa naj bi bil “krivec” za to Nova kreditna banka Maribor (NKBM), ki naj bi izvajala ultimativni pritisk na oškodovano družbo, da poplača kredit za nakup delnic Iskre Avtoelektrike.

“Otroci” Iskre brez motiva za njeno oškodovanje

“Kdo sploh so oni, da bi naklepno oškodovali podjetje, v katerem so dolga leta predano delali? Težko bi bilo verjeti, da bi lahko škodovali 'svoji' firmi, v kateri so zrasli. Motiva oziroma namena za očitek iz obtožbe namreč ni bilo moč najti,” je še povedal predsednik senata in poudaril, da se pri tem nihče od obtoženih ni okoristil niti s centom, nekateri - Marijan Groff - pa so bili pri tem celo oškodovani. “Kaj pa bi bilo z nekdanjo Iskro Avtoelektriko danes, če četverica ne bi ravnala, kot je, ko je skušala sanirati škodo in od določenih odločitev skušala odvrniti predsednika uprave? Bi še poslušali zgodbe o uspehu?” je svoje razmišljanje sklenil Goran Klavora.

Tožilec Boštjan Valenčič pritožbe zoper sodbo sicer še ni napovedal. “Sprva bom počakal na sodbo v pisni obliki, nato pa se bom odločil o svojih nadaljnjih korakih v tej zadevi,” nam je dejal. Minuli četrtek je v sklepnem dejanju za obtožene predlagal zaporne in denarne kazni: za prvoobtoženega Vidica tri leta zapora in nekaj več kot 33.000 evrov denarne kazni, za Lisjaka leto in pol zapora ter enako denarno kazen kot za Vidica, za Stepančiča devet mesecev zapora, ki bi jih po tožilčevem predlogu lahko preživel v hišnem zaporu, ter skoraj 26.500 evrov denarne kazni, za Groffa pa dve leti zapora in nekaj več kot 43.000 evrov denarne kazni.

Verjeli in dokazali svojo nedolžnost

Oproščena četverica po izreku sodbe ni skrivala zadovoljstva nad slišanim mnenjem senata. “Zadeva je trajala predolgo. V tem času mi sicer ni kratila spanca, ker sem vedel, da očitanega nisem storil, a vseeno ostaja grenak priokus ob vseh spominih na obiske sodnih dvoran,” nam je povedal Ivan Lisjak.

Marijan Groff je dejal, da do tega sojenja sploh ne bi prišlo, če bi pristojni organi dobro opravili svoje delo.

“V to smo verjeli ves čas in naposled tudi dokazali, da ni šlo za menedžerski odkup,” pa je menil Tadej Vidic. ANA CUKIJATI


Najbolj brano