Zadeva Delamaris: prva obtožnica po trditvah tožilstva pravnomočna

Obtožnica proti štirim osumljenim v primeru nakupa Delamarisa, med njimi nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak in odvetniku Miru Senici, je po trditvah tožilstva pravnomočna, celjsko sodišče, ki vodi primer, pa pravi, da odločanje o ugovorih še poteka, je danes poročal Radio Slovenija. Kdaj bi se lahko začelo sojenje, ni znano.

Hilda Tovšak Foto: STA
Hilda Tovšak Foto: STA

LJUBLJANA > Gre za približno 1,3 milijona evrov, ki jih je Vegrad plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica.

Radio je danes poročal, da je po informacijah specializiranega državnega tožilstva obtožnica pravnomočna. Celjsko sodišče, ki zadevo vodi, pa pravi, da zanje zadeva še ni pravnomočna, saj da odločanje o ugovorih zoper obtožnico še poteka. Na tožilstvu sicer vztrajajo, da je senat vse ugovore obtoženih zavrnil in da je obtožnica pravnomočna.

Četverica naj bi bila po navedbah radia obtožena zlorabe položaja in pranja denarja.

Hišne preiskave v tem primeru so potekale julija 2013, obtožnica naj bi bila po poročanju POP TV vložena julija lani. Kot je takrat poročala televizija, naj bi bila Tovšakova obtožena zlorabe položaja, ker naj bi plačala fiktivne storitve in oškodovala Vegrad, Senica pa napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Senica je julija lani v odzivu na poročanje Pop TV o vložitvi obtožnice dejal, da za obtožbo ni nikakršnega razloga, kar da se je izkazalo tudi med preiskavo, v okviru katere so številne priče in strokovnjaki, med njimi tudi tisti, ki jih je postavilo sodišče, potrdili, da s poslom ni bilo nič narobe in da Vegrad ni bil oškodovan. Nasprotno, je dodal Senica, pokazalo se je, da je bil posel za Vegrad zelo donosen, kar da se bo potrdilo tudi v nadaljnjem postopku.

Po poročanju radia zaradi poslov z Delamarisom poteka še en postopek. Šest fizičnih oseb sumijo zlorabe pri prenosu in prodaji premoženja, osnovnih sredstev za proizvodnjo in prodaje deleža Delamarisa. Pred dnevi je bila vložena obtožnica, je poročal radio.

STA


Najbolj brano