Zadeva Čehov: Zaslišanje Belousova bo možno le v Rusiji

Zaslišanja Konstantina Belousova v zadevi Čehov ni mogoče opraviti prek videokonference, zato bo predsednica sodnega senata Orjana Trunkl ruske organe zaprosila za zaslišanje preko instituta mednarodne pravne pomoči. To pomeni, da bo zaslišanje Belousova, ki je Intereuropi prodal zemljišča za logistični terminal, mogoče izvesti le v Rusiji.

Na današnjem naroku v sojenju nekdanjemu predsedniku 
uprave Intereurope Andreju Lovšinu v zadevi Čehov je bila 
predvidena videokonferenca z Rusijo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na današnjem naroku v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Intereurope Andreju Lovšinu v zadevi Čehov je bila predvidena videokonferenca z Rusijo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na današnjem naroku v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Intereurope Andreju Lovšinu v zadevi Čehov je bila predvidena videokonferenca z Rusijo. Kot je ugotovila Trunklova, sta bili vabljeni dve priči, med njima tudi Belousov, kateremu je bilo vabilo tudi vročeno.

Zapletlo pa se je pri ruskih pravosodnih organih. Pred dvema dnevoma so namreč koprskemu sodišču sporočili, da videokonference ne bo zaradi tehničnih problemov in nekompatibilnosti slovenskih naprav z ruskim elektronskim sistemom, je navedla sodnica. Možnost izvedbe zaslišanja prek tehnologije Skype pa je moskovsko sodišče zavrnilo zaradi možnosti vdora v sistem.

Tako je Trunklova na predlog tožilstva sklenila, da se bo zaslišanje izvedlo prek instituta mednarodne pravne pomoči, kar pomeni, da bo zaslišanje mogoče kvečjemu izvesti v Rusiji. Tožilka Anja Štrovs je pri tem vztrajala, da se tekom zaslišanja dovoli navzočnost strank v postopku.

Do samega zaslišanje pa v nobenem primeru ne bo prišlo prav kmalu. Trunklova je danes namreč določila 20-dnevni rok, v katerem morata obramba in tožilstvo pripraviti svoja vprašanja za priči, nakar bo sodišče pripravilo prošnjo ruskim organom.

Lovšin je mimo nadzornega sveta v terminal Čehov pri Moskvi vložil več kot 140 milijonov evrov, novo vodstvo pa ga je uspelo prodati le za 45 milijonov evrov. Tožilstvo mu očita, da je s tem, ko je z Belousovim sklenil kupoprodajno pogodbo in je Intereuropa na liechtensteinski račun ruskega poslovneža nakazala 25 milijonov evrov, še preden je o tem odločal nadzorni svet, Belousovu pridobil najmanj 16 milijonov evrov premoženjske koristi. Gradbena dela, ki jih je izvedel Riko, pa naj bi bila bistveno preplačana, s čimer naj bi Lovšin podjetju Janeza Škrabca pridobil najmanj 10 milijonov evrov premoženjske koristi.

STA


Najbolj brano