Začenjajo se enomesečne sodne počitnice

Od danes pa do sredine avgusta bo na sodiščih prevladovalo “počitniško” vzdušje. Začele so se namreč sodne počitnice, ko se sodna pisanja ne vroča, ne tečejo niti procesni roki, sodišča odločajo samo v nujnih zadevah. Običajni vrvež se bo na hodnike sodišč vrnil po 15. avgustu, ko se nadaljujejo tudi nekatere bolj odmevne sodne obravnave.

Začele so se  sodne počitnice, trajale bodo do sredine 
avgusta. Foto: Srdjan Zivulovic
Začele so se sodne počitnice, trajale bodo do sredine avgusta. Foto: Srdjan Zivulovic

LJUBLJANA > Če bi v času počitnic slučajno bilo vročeno sodno pisanje, poslano že pred počitnicami, začnejo procesni roki teči prvi dan po izteku počitnic, piše na spletni strani vrhovnega sodišča.

Med nujne zadeve, v kateri sodišča odločajo tudi med počitnicami, sodijo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, ko so obdolženci priprti, in v kazenskih zadevah zoper tujce, ki ne prebivajo v Sloveniji. K nujnim zadevam se prištevajo nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi in nepravdne zadeve glede pridržanja oseb v psihiatričnih ustanovah.

Nujne zadeve so tudi menični in čekovni protesti ter menične tožbe, spori za objavo popravka objavljene informacije, popisi zapustnikovega premoženja ter zadeve prisilne poravnave in stečaja.

Tudi v času med 15. julijem in 15. avgustom bo nemoteno potekalo vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov in vlaganje predlogov za izvršbo na podlagi verodostojne listine, vendar se sklepov strankam ne bo vročalo. Čas uradnih ur na sodiščih ostaja nespremenjen.

STA


Najbolj brano