Začenja se motoristična sezona

Pričenja se motoristična sezona, zato so policisti pričeli s poostrenimi nadzori pogostih motorističnih tras.

Pričenja se motoristična sezona, zato so policisti   pričeli s 
poostrenimi nadzori pogostih motorističnih tras. Foto: STA
Pričenja se motoristična sezona, zato so policisti pričeli s poostrenimi nadzori pogostih motorističnih tras. Foto: STA

KOPER > Policista sta včeraj na regionalni cesti med Dekani in Kozino izvedla nadzor nad vozniki motornih koles in na Kastelcu ustavila agresivnega voznika honde CBR 600 F. Odredila sta mu preizkus alkoholiziranosti in alkotest je pokazal prisotnost 0,42 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Policista sta motoristu odvzela vozniško dovoljenje, mu prepovedala nadaljno vožnjo in mu izdala plačilni nalog. Za tak prekršek je predpisana globa v višini 600 evrov in osem kazenskih točk.

Zaradi hudih posledic prometnih nesreč z motorji bodo policisti na območju PU Koper vsakodnevno poostreno nadzirali vse ključne točke.

Pogosto se vozniki čez vikend in v prostem času prelevijo v motoriste. Tuje raziskave ugotavljajo, da je motiv vožnje pri motoristih pogosto zelo drugačen kot pri voznikih osebnih avtomobilov: preživljanje prostega časa, druženje, turistični ogledi, tudi preizkušanje lastnih sposobnosti in užitki v tveganju. Zato je ogroženost motoristov veliko večja in spadajo med ranljivejše skupine udeležencev. Ob tem je potrebno izpostaviti, da so zaradi značilnosti motorja veliko slabše vidni in opazni, pogosto vozijo prehitro ali pa jih drugi vozniki spregledajo ali jim odvzamejo prednost, opozarjajo na koprski policijski upravi.

Vožnja motorja je nevarna, saj je po statističnih podatkih tveganje za smrt pri vožnji z motornim kolesom 50-krat večje kot pri vožnji z osebnim avtomobilom.

Spomladi motoristi nimajo takšne kondicije kot ob koncu motoristične sezone. Za ogrevanje je najbolj primerna vadba vožnje motornega kolesa na primernem poligonu, nato pa je najbolje pričeti s kratkimi relacijami in kasneje relacije po težavnosti in dolžini stopnjevati. Voznikom motoristom policija priporoča, da se večkrat udeležijo dodatnega usposabljanja in kondicijskih voženj ter da se dodatno poučijo o največjih pasteh za motoriste, kot so polaganje ovinkov, prehitra vožnja, izsiljevanje prednosti, nečisto cestišče, mokro in vlažno cestišče in drugo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano