Začenja se akcija Varnostni pas

Od danes pa do nedelje bodo policisti v okviru preventivne akcije nadzirali uporabo varnostnih pasov v vozilih. Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in sopotniki 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove. Tako ob akciji Varnostni pas poudarjajo na generalni policijski upravi.

Pripnite se!  Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in 
sopotniki 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali 
varnostne pasove.
Pripnite se! Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in sopotniki 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.  

LJUBLJANA > Policisti bodo ta teden nadzirali uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih, preverjali bodo tudi pravilno rabo otroških varnostnih sedežev (oziroma zadrževalnih sistemov). Z akcijo želijo povečati uporabo varnostnih pasov v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), v tovornih vozilih in avtobusih ter hkrati zmanjšati število smrtnih žrtev in hudih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnih pasov.

Na generalni policijski upravi poudarjajo, da uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganja za najhujše poškodbe, zaradi katerih vozniki in njihovi sopotniki umirajo na cestah, za skoraj toliko zmanjša tveganje za nastanek hudih poškodb, za četrtino pa za nastanek lažjih poškodb.

Najpogosteje se med vožnjo ne pripenjajo vozniki in sopotniki v starostni skupini od 25 do 35 let. Zato bodo policisti letos več pozornosti namenili potnikom na zadnjih sedežih, mladim voznikom ter voznikom tovornih vozil, avtobusov in kombijev. Nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas vodi in koordinira agencija za varnost prometa, načrtovane aktivnost pa so usklajene z evropsko akcijo Seatbelt. SP


Najbolj brano