Začelo se je sojenje nekdanjemu veleposlaniku

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je pred kratkim le začelo sojenje Petru Rebercu, nekdanjemu veleposlaniku v Španiji, ki je obtožen spolnega napada na otroka. Pred dnevi pa bi se moral na delovnem sodišču v Kopru nadaljevati pravdni postopek, v katerem država od nekdanjega veleposlanika v Španiji terja večjo odškodnino zaradi nenavadnih nakupov različnih stvari, a je obravnava odpadla.

Državno pravobranilstvo je od nekdanjega veleposlanika 
Petra Reberca s tožbo terjalo dobrih 134.000 evrov, a je del 
terjatev že zastaral. Foto: STA
Državno pravobranilstvo je od nekdanjega veleposlanika Petra Reberca s tožbo terjalo dobrih 134.000 evrov, a je del terjatev že zastaral. Foto: STA

NOVA GORICA, KOPER > Na novogoriškem okrožnem sodišču so pojasnili, da je bil prvi narok zaradi spolnih napadov na otroke, ki jih tožilstvo očita Petru Rebercu, v začetku junija. Takrat so določili tudi datume naslednjih obravnav, vse do oktobra. Ker je sodnica, ki vodi ta postopek, že lani odločila, da bo zaprt za javnost, drugih podrobnosti na sodišču niso razkrili. Na naše vprašanje glede izvedenskega mnenja za obtoženega pa so odgovorili le, da je sodišče odredilo tudi dopolnitev mnenja, ki pa je zaradi zaupnosti podatkov ne morejo razkriti.

Obtožbo je proti Rebercu koprsko tožilstvo vložilo v začetku leta 2012. Očitajo mu, da naj bi od leta 2005 do leta 2007 storil tri kazniva dejanja spolnega napada na otroka, oziroma osebo, mlajšo od 15 let. Otroci so bili takrat stari osem, deset in trinajst let. V obtožbi pa je zajeto tudi kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem naj bi bile prikazane mladoletne osebe. Reberc je s svojim zagovornikom sicer vložil ugovor na obtožbo, a ga je izvenrazpravni senat koprskega okrožnega sodišča, ki je takrat obravnaval zadevo, zavrnil. Kasneje se je sodni spis preselil na novogoriško okrožno sodišče, ki je koprskemu pomagalo pri zmanjševanju števila nerešenih zadev.

Pooblaščenki otrok sta v sodni spis vložili premoženjsko pravne zahtevke, na enem od predobravnavnih narokov, ki jih je novogoriško sodišče razpisalo že predlani, pa sta jih glede na težo kaznivih dejanj še podvojili. Obtoženi se je pred časom s tožilstvom pogajal o tem, da bi sklenili sporazum o priznanju krivde, a je sodišče potem razpisalo glavno obravnavo. Začeti bi se morala že pred letom dni, a so nam takrat na sodišču odgovorili, da je ni bilo zaradi “razlogov na strani obtoženega”.

Zgodba o spolnih zlorabah otrok, ki naj bi jih storil nekdanji veleposlanik Slovenije v Španiji, je prišla v javnost poleti leta 2011, ko so koprski kriminalisti pri obtoženemu opravili hišno preiskavo. Takrat so mu zasegli tudi računalnik in več fotografskega gradiva.

Državno pravobranilstvo zaradi neupravičenih nakupov je od Reberca z odškodninsko tožbo terjalo več kot 134.000 evrov. Znesek se je zdaj skorajda prepolovil. V tožbi pa se je znašlo 1800 kozarcev, skoraj 800 knjig, nekaj tisoč litrov plinskega olja, ogromno gospodinjskih pripomočkov, pa 15 macol, 37 klešč ... Reberc je na obravnavi pred več kot dvema letoma pojasnjeval, da so bili nakupi, denimo, kozarcev in macol, upravičeni. Nakup kozarcev naj bi se obrestoval že po dveh večjih sprejemih. Vodja finančno računovodske službe MZZ pa je povedal, da so bila poročila iz veleposlaništva pomanjkljiva in da so nanje pošiljali pripombe.

Na delovno sodišče ga ni bilo

Pred tednom dni pa bi se morala ne delovnem sodišču v Kopru nadaljevati zgodba o nenavadnih nakupih, ki jih je Reberc kot veleposlanik v Španiji opravil med leti 2007 in 2010, ko so ga zaradi neracionalne uporabe proračunskega denarja odpoklicali, kasneje pa je dobil tudi odpoved. Državno pravobranilstvo je s tožbo od Reberca terjalo dobrih 134.000 evrov.

Obravnave pa na delovnem sodišču prejšnji torek ni bilo. Predsednica sodišča Marinela Maras je pojasnila, da so obravnavo preklicali na prošnjo odvetnika Borivoja Ljuljića, ki v tem primeru zastopa Reberca. Razlog za preklic je bila hospitalizacija tožene stranke, so še dodali na sodišču. Obravnavo so preložili na oktober.

Sicer pa je bila zadnja obravnava v tej zadevi oktobra leta 2013. Takrat je delovno sodišče v Kopru izdalo delno sodbo. Del tožbenega zahtevka državnega pravobranilstva je zavrnilo, ker je zastaral. Državno pravobranilstvo je tožbo vložilo več kot tri leta po tem, ko naj bi zunanje ministrstvo izvedelo za sporne nakupe. Sodišče je ocenilo, da je bilo ministrstvo za zunanje zadeve oziroma finančno računovodska služba z računi in z obsegom škode seznanjena že ob vsakokratnem prejemu mesečnega finančnega poročila vodje veleposlaništva. Tako je zastaralo več kot 60.000 evrov terjatev (do decembra 2008). Ostaja pa še 73.639 evrov, ki jih država terja od Reberca.

Terjajo tudi stroške skladiščenja

Državno pravobranilstvo se je na delno sodbo pritožilo, češ da so se na zunanjem ministrstvu s škodo seznanili šele, ko so lahko opravili inventuro. A pravobranilstvo s pritožbo v tem delu ni uspelo. Tudi sodniki višjega delovnega in socialnega sodišča so namreč presodili, da je finančno računovodska služba ministrstva za zunanje zadeve zadolžena in pooblaščena, da na podlagi mesečnih finančnih poročil veleposlaništva izvaja notranjo kontrolo nad finančnim in materialnim poslovanjem veleposlaništva. “Gre torej za nadzorni organ, ki je bil pooblaščen ugotavljati, ali so bili nakupi upravičeni, potrebni in v skladu s predpisi,” so zapisali v obrazložitvi.

Pravobranilstvo pa je uspelo s pritožbo na tisti del delne sodbe, s katero je delovno sodišče zavrnilo njihov zahtevek glede plačila stroškov skladiščenja vseh stvari, ki jih je v Španiji kupil Reberc. Delovno sodišče v Kopru je ocenilo, da ni pristojno za odločanje v tem delu, višje sodišče v Ljubljani pa je presodilo drugače. Pravobranilstvo od Reberca terja še 250 evrov za vsak mesec skladiščenja vseh nepotrebnih stvari, ki jih je kupil v Španiji (kar znese dodatnih 3000 evrov na leto). Delovno sodišče v Kopru bo moralo tako presojati tudi o teh stroških.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano