Zabojnike s kostno moko vrnili na Češko

Predstavniki finančne uprave in uprave za varno hrano so pred dnevi v Luki Koper ustavili osem kontejnerjev, ki so iz Češke pripotovali po železnici. Ugotovili so, da gre za nelegalni izvoz pošiljke mesno kostne moke. Po dodatnih analizah se je moral tovor vrniti, od koder je prišel.

Osem zabojnikov iz Češke se je moralo iz Kopra vrniti tja, od 
koder so pripotovali.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Osem zabojnikov iz Češke se je moralo iz Kopra vrniti tja, od koder so pripotovali.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so konec lanskega leta posumili, da bo v koprsko pristanišče prispela pošiljka gnojila, v kateri bi lahko bile predelane živalske beljakovine prežvekovalskega izvora. Ker izvoz takšnih pošiljk v skladu z evropsko uredbo ni dovoljen, predstavlja pa tudi tveganje za zdravje in okolje, so o tem obvestili finančno upravo.

Njihovi sumi so se izkazali za utemeljene. Sredi decembra je v koprsko pristanišče po železniških tirih prispelo osem zabojnikov, ki so jih podrobno preverili. Na koprskem oddelku za carinjenje so predstavniki izvoznika vložili izvozno deklaracijo za 182 ton in jih prijavili kot mesno kostno moko. A so med podrobnim pregledom ugotovili, da je pošiljko spremljala dvojna dokumentacija.

Fiktiven slovenski prejemnik

V carinskih dokumentih je bilo zapisano, da izvažajo mesno kostno moko, kot izvoznik je bilo navedeno avstrijsko podjetje, kot prejemnik pa družba iz Vietnama. V sistemu TRACES, ki ga uporabljajo za obveščanje veterinarskih služb držav članic EU o premikih določenih pošiljk, pa je bilo zapisano, da gre za pošiljko organskega gnojila, ki pa naj bi bila namenjena v obrat na območju Luke Koper.

Preverjanje pri domnevnem slovenskem prejemniku blaga pa je pokazalo, da je bilo slovensko podjetje navedeno le fiktivno. Pošiljka ni nikoli prišla do tega obrata. Izvoznik je očitno namerno kršil določila uredbe o označevanju in sledljivosti živalskih stranskih proizvodov.

Našli DNK prežvekovalcev

Inšpektorji urada za varno hrano so nato vzeli vzorce blaga in jih poslali na analize, da bi ugotovili, ali je v njih DNK prežvekovalcev. Analize so takšen DNK potrdile in tako tudi poskus nedovoljenega izvoza. Pristojni veterinar je tako odredil, da se mora pošiljka vrniti na mesto izvora.

Kot kaže, ne gre za osamljen primer. Urad komisije za prehrano in veterinarstvo ugotavlja, da naj bi v EU prihajalo do nelegalnih izvozov živalskih stranskih proizvodov, ki niso namenjeni prehrani ljudi, deklarirani pa so lahko kot organsko gnojilo, peleti za kurjavo in podobno. Uprava za varno hrano je lani večkrat posumila, da prihaja do takšnega nelegalnega izvoza teh snovi prek Luke Koper, o svojih ugotovitvah so že obvestili Komisijo EU in pristojne službe v državah, od koder naj bi prihajale sumljive pošiljke. V upravi za varno hrano še poudarjajo, da gre pri takšnih snoveh tudi na možno tveganje za javno zdravje in zdravje živali ter okolje. Izvoz predelanih živalskih beljakovin iz prežvekovalcev iz EU je prepovedan, razen kot hrana za hišne živali. Obstaja namreč nevarnost, da bi se to blago nato v drugih državah uporabljalo za krmljenje rejnih živali, njihovi proizvodi pa bi se nato uvažali nazaj v EU. SP


Najbolj brano