Zabodel ga je med davljenjem

Po avgustovskem krvavem obračunu za nebotičnikom sredi Nove Gorice, v katerem se je 22-letni Jure M. sprl s 33-letnim Robertom A. in ga zabodel z nožem, se je zadeva preselila v sodno dvorano novogoriškega okrožnega sodišča. Domačin, obtožen uboja na mah v prekoračenem silobranu, krivde po obtožbi ni priznal.

V preiskavi je obtoženi zatrdil, da sta bila s pokojnikom   kljub dolgu v dobrih odnosi. Foto: Leo Caharija
V preiskavi je obtoženi zatrdil, da sta bila s pokojnikom kljub dolgu v dobrih odnosi. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Gospa sodnica, krivde ne priznavam,” je včeraj na predobravnavnem naroku dejal 22-letni Jure M., ki ga obtožnica bremeni uboja na mah v prekoračenem silobranu.

Krvavi obračun se je zgodil pred pol leta, 13. avgusta popoldne, na parkirišču za novogoriškim nebotičnikom. Tam sta se sprla domačina Jure M. in 33-letni Robert A., menda zaradi manjšega dolga. Obračun se je nato končal s smrtjo Roberta A. Tožilstvo Juretu M. očita, da je pokojnega z nožem na preklop, metuljčkom, zabodel v hrbtni del prsnega koša in povzročil vbodnino v prsni koš. Nastopila je tamponada srca, zaradi česar je Robert A. dobro uro po napadu v bolnišnici umrl. Jure M. naj bi ga zabodel v prekoračenem silobranu, močno razdražen, ker naj bi ga Robert A. davil.

Tožilstvo meni, da bi obtoženi napad lahko preprečil tako, da bi se ubranil z rokami, z blažjim udarcem z nožem ali z udarcem po manj občutljivem delu.

Napad zaradi ogroženosti

Policiste in reševalce je takoj po napadu poklical prav obtoženi, ki, po njegovih besedah, takšnega razpleta ni ne načrtoval ne pričakoval. Reševalci so ob prihodu videli, kako je zabodenemu z rokami izvajal zunanjo masažo srca. Reševalci so slednjega nato oživljali, saj je bilo stanje zelo resno.

Reševalci so med preiskavo povedali, da obdolženi ni begal, ni kričal, ni deloval panično ne agresivno. Videti je bilo, da skuša ranjenemu pomagati po svojih najboljših močeh. Članu reševalne ekipe pa so padli v oči sledovi na vratu obtoženega, kot bi ga nekdo stisnil za vrat ali ga dušil oziroma davil. V tem primeru naj bi šlo za napad v obrambi, v silobranu, ki pa naj bi bil prekoračen, zato naj ne bi šlo za naklepni uboj. Nož so Juretu M. na kraju zločina zasegli policisti.

V preiskavi je sodišče zaslišalo več prič in odredilo izvedensko mnenje o poškodbah in vzroku smrti. Pripravili so ga na inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Ob upoštevanju vseh dokazov je tožilstvo ugotovilo, da je obdolženi z nožem zadel Roberta A., ko ga je ta držal za vrat in ga davil. Obdolženec je bil zaradi napada močno ogrožen. Napad poškodovanega je bil po mnenju tožilstva resničen, protipraven in sočasen z obrambo. Je pa obtoženi s takšno obrambo prekoračil sorazmernost med intenzivnostjo napada in obrambe.

Je bil isti nož?

Glavna obravnava se bo začela aprila, sodišče bo zaslišalo številne priče, med njimi tudi obtoženčeve starše, partnerko pokojnega in izvedenca medicinske stroke, prof. Jožeta Balažica. Ker je pokojni aprila lani na tožilstvo podal dve ustni ovadbi ter predlog za pregon storilca, ki mu je prerezal avtomobilske pnevmatike, bo sodišče preverilo, ali je storilec pri tem uporabil isti nož kot v očitanem kaznivem dejanju, za katerega je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen od enega do desetih let zapora. Starši in brat pokojnika naj bi med sojenjem vložili premoženjskopravne zahtevke.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano