Za voznike pod vplivom drog test sline

Slovenski policisti že od lanskega julija, sicer v manjši meri, uporabljajo test sline pri voznikih, za katere posumijo, da vozijo pod vplivom psihoaktivnih substanc.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

LJUBLJANA > Hitri test se opravi tako, da udeleženec pet sekund posebni testni listič drži na jeziku, tako da se listič obarva v rdeče. Listek nato policist vstavi v posebni testni trak, ki vsebuje specifična protitelesa, na katerega se veža droga iz sline. Po največ osmih minutah je mogoče v okencu odčitati rezultat. Ta je pozitiven, če se testna črta obarva v rdečo, piše Žurnal24.si.

Tovrstni test pa ni primeren za ugotavljanje nekaterih psihoaktivnih zdravil, ki zaradi staranja populacije postajajo vse bolj pereč problem. Kot ocenjujejo pri policiji, namreč celo do deset odstotkov povzročiteljev nesreč vozi pod vplivom zdravil, ki negativno vplivajo na vozne sposobnosti. Kar 80 odstotkov takšnih voznikov pa ne vé, da njihove tablete in vožnja ne gresta skupaj, čeprav so embalaže takšnih zdravil označene s trikotnikom, dodaja Žurnal24.si.

NR


Najbolj brano