Za volan le povsem trezni

Tudi v letošnjem decembru po vsej Sloveniji poteka preventivna akcija “0,0 šofer - trezna odločitev”, med katero policisti poostreno nadzirajo dogajanje v prometu. Kampanjo sicer vodi ministrstvo za zdravje, poleg policije pa v njej sodelujejo tudi ostale ustanove.

Alkohol ne sodi za volan in policisti bi bili najbolj zadovoljni, če bi vsi alkotesti pokazali rezultat 0,00.
Alkohol ne sodi za volan in policisti bi bili najbolj zadovoljni, če bi vsi alkotesti pokazali rezultat 0,00. 

LJUBLJANA > Preventivna akcija, med katero bodo opozarjali voznike na nevarnost alkohola v prometu, zlasti mlade pa na nevarnosti opijanja, ki se lahko konča tudi s hudimi zdravstvenimi zapleti, bo trajala do 20. decembra. V tem času bodo policisti poostreno spremljali psihofizično stanje voznikov.

Že tradicionalno se namreč v decembru dogaja več nesreč, beležijo pa tudi več kršitev, povezanih z alkoholom. Poostrene nadzore bodo izvajali ob različnih urah in v različnih krajih, alkoteste pa bodo odredili tudi vsem voznikom, ki jih bodo zalotili pri hujših prekrških. Preverjali pa bodo tudi, kje oziroma v katerih gostinskih lokalih so voznikom, ki bodo napihali občutno preveč ali povzročili nesrečo pod vplivom alkohola, postregli z alkoholnimi pijačami.

Zato vsem gostincem in organizatorjem javnih prireditev, ki jih v decembru ni malo, priporočajo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač, s tem pa tudi upoštevanje zakona o omejevanju porabe alkohola. Kljub zakonski prepovedi tudi mladoletniki brez večjih težav pridejo do alkohola, celo 12-letnikov prodajalci ne sprašujejo po starosti. Skoraj polovice mladostnikov, starih od 14 do 17 let, ob nakupu pijače v lokalu, trgovini ali diskoteki niso še nikoli zavrnili.

Problematični torej niso le opiti vozniki, ki ogrožajo prometno varnost, pač pa tudi mladi, ki radi eksperimentirajo. Žal se njihovo “junaštvo” pogosto konča na urgenci, saj niso redki primeri zastrupitve z alkoholom. Ta pa lahko pusti tudi trajnejše posledice.

Delež voznikov, ki so pod vplivom alkohola povzročili prometno nesrečo, se giblje okoli desetih odstotkov in je nekoliko nižji kot pred leti. Končni cilj kampanje pa je, kot poudarjajo na ministrstvu za zdravje, ničelna toleranca do alkohola v prometu. In dodajajo: “Vsak, ki sede za volan, se mora zavedati, da alkohol in vožnja ne sodita skupaj, in to spoštovati, zaradi lastne varnosti in varnosti drugih.”SK


Najbolj brano