Za vojaka najmanj 15 let zapora

Smrt policista Damijana Kukoviča, ki ga je v petek med opravljanjem nadzora prometa ustrelil vojak Dušan Petrovčič, še naprej odmeva. V Slovenski vojski so pojasnili, da je imel Petrovčič psihične težave, a ga zaradi predpisov ni bilo mogoče odpustiti. So pa Petrovčiča danes odpustili iz zdravniške oskrbe in je v policijskem pridržanju.

Vojaku Dušanu Petrovčiču, ki je ustrelil  policista Damijana Kukoviča, ko je ta v petek   opravljal nadzor prometa, grozi najmanj 15 let zapora Foto: STA
Vojaku Dušanu Petrovčiču, ki je ustrelil policista Damijana Kukoviča, ko je ta v petek opravljal nadzor prometa, grozi najmanj 15 let zapora Foto: STA

LJUBLJANA > Dušana Petrovčiča so v zdravniško oskrbo pripeljali v petek, neposredno po streljanju na Kukoviča, ki ga je ustavil, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Po streljanju je na Petrovčiča streljal Kukovičev kolega in ga ranil.

Petrovčiča so po današnjem odpustu znova prevzeli policisti, v prihodnjih dneh pa ga bodo v dogovoru s tožilstvom z ovadbo zaradi kaznivega dejanja umora privedli k preiskovalnemu sodniku. Grozi mu najmanj 15 let zapora.

Na kritike, da Petrovčič, ki je sicer streljal s svojim osebnim orožjem, nikoli ne bi smel biti zaposlen v Slovenski vojski (SV), se je danes odzval njen predstavnik Simon Korez. Kot je dejal, je Kukovič ob zaposlitvi izpolnjeval vse pogoje za zaposlitev. Opravil je tudi psihološki test.

Premeščali so ga na lažja delovna mesta

Petrovčič je po besedah Koreza sicer večkrat tožil zaradi zdravstvenih, tudi psihičnih težav. Zato je bil večkrat premeščen na lažja delovna mesta, od leta 2012 pa zaradi mnenja zdravniške komisije ministrstva za obrambo tudi ni več smel imeti službenega orožja. Veliko časa je bil tudi na bolniški.

Med opravljanjem službe ga je poveljnik tudi “usmerjal” na psihološko službo SV, vendar se zanjo ni odločil. Je pa na predlog poveljnika julija 2012 obiskal osebnega zdravnika.

Tudi če bi Petrovčiča želeli odpustiti, pa tega po besedah Koreza niso mogli narediti, saj jim predpisi tega ne dopuščajo. Poleg tega želijo biti družbeno odgovorna organizacija in omogočiti nadaljevanje dela tudi tistim, ki imajo omejitve pri delu.

Glede Petrovčičevih domnevnih kaznivih dejanj je Korez povedal, da je Petrovčič poveljnika pred dvema letoma obvestil, da je bil obsojen za kaznivo dejanje, vendar sodba še ni bila pravnomočna. Zato to, kot je dejal, tudi ni mogel biti razlog za odpoved delovnega razmerja. Slednje vojaku sicer preneha, če je pravnomočno obsojen na več kot šest mesecev zapora.

Jakič: Vojaka nismo mogli odpustiti

Oglasil se je tudi minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič, in napovedal, da bodo posledice tragičnega dogodka najverjetneje pobuda za spremembo zakonodaje glede odpuščanja javnih uslužbencev.

Povedal je, da so vojaka v vojski že večkrat obravnavali zaradi različnih odklonov, a ga “pač niso mogli odpustiti” zaradi zakonodaje, ki vojake uvršča med javne uslužbence. Po Jakičevem mnenju so sicer vse postopke peljali ustrezno, zlasti pa v skladu z zakonodajo.

Na vprašanje, ali sam kot aktualni obrambni minister ne bo sprožil pobude za spremembo zakonodaje, je minister odgovoril, da pobudo daje že s tem, ko o tem javno govori. Ob tem je spomnil, da vlada v odhajanju nima pristojnosti spreminjati takšnih zakonodaj. Družini umrlega policista pa je izrekel sožalje.

Vrstijo se tudi sožalja drugih. Kukovičevi družini so ga javno izrekli v Združenju policistov Slovenije in sindikatu ministrstva za obrambo. Pri tem so tudi najstrožje obsodili “nečloveško ravnanje storilca”.

V združenju policistov so zapisali, da so ogorčeni nad ravnanjem posameznikov, ki rušijo integriteto, varnost in položaj slehernega policista v Sloveniji. Opozorili pa so, da je pripadnost policiji in poklicu večna, kljub tegobam v času krize, ob nižanju plač, slabši opremi in rahljanju odnosov v kolektivih.

Denar bodo zbirali do 10. septembra

V sindikatu ministrstva za obrambo so zgroženi ob dejstvu, da je storilec na blogu 9. marca 2013 jasno izkazoval svoje duševno stanje in klic po pomoči. Pri tem se jim zastavlja vprašanje, kaj v SV počnejo dobro plačani psihologi, sociologi in drugi “kvazi” strokovnjaki.

Sindikat se ne strinja z izjavo, da “predpisi ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav”. Poudarjajo, da je izrecno določeno, da je obrambno ministrstvo tisto, ki lahko enostransko odpove pogodbo o zaposlitvi vojaški osebi.

Policijski sindikat Slovenije pa je medtem v imenu zaposlenih na litijski policijski postaji in ljubljanskega policijskega sindikata pozval kolege, da po svojih močeh pomagajo družini umrlega policista, ki je bil tudi njihov član. Denar bodo zbirali do 10. septembra. Sredstva zbira tudi Sindikat policistov Slovenije.

“Damijanu žal ne moremo več pomagati, prepričani pa smo, da lahko pomagamo njegovi družini, ki v tem času preživlja najtežje trenutke,” so zapisali v Policijskem sindikatu Slovenije.

STA


Najbolj brano