Za varnost na snegu

V minulih dneh je na petih slovenskih smučiščih, tudi cerkljanskem, potekal projekt Šolar na smuči. Projekt je namenjen večji varnosti na smučiščih.

Dogajanje na smučišču so spremljali tudi policisti. Foto: Pu Nova Gorica
Dogajanje na smučišču so spremljali tudi policisti. Foto: Pu Nova Gorica

CERKNO > Preventivno akcijo so poleg pobudnikov (Združenja slovenskih žičničarjev, olimpijskega komiteja, planiškega zavoda za šport in smučarske zveze) podprli tudi v policiji. Smučarsko znanje, ki so ga v minulih dneh s pomočjo učiteljev in demonstratorjev nadgrajevali petošolci, nedvomno prispeva k večji varnosti na smučiščih. Policisti novogoriške policijske uprave so se na smučišču Cerkno zadrževali dva dneva, ko je bilo tam skupno več kot 500 otrok smučarjev.

Policisti ugotavljajo, da med najpogostejšimi vzroki nesreč na smučiščih prevladujejo neprevidnost, precenjevanje sposobnosti, neobvladovanje hitrosti in neupoštevanje FIS pravil. Mednarodna pravila morajo namreč smučarji poznati in dosledno upoštevati, prav tako opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih, ki skrbijo za varnost na smučiščih. Težje poškodbe lahko bistveno omili čelada, ki je za otroke do 14. leta starosti obvezna, za vse ostale pa zelo priporočljiva.

V minulih dneh sta se na smučišču Cerkno zgodili tudi nesreči, v katerih sta bila udeležena otrok in mladoletnik. Otrok je pri smučanju sam padel in si zlomil golen. Po oskrbi so ga reševalci odpeljali v klinični center. Nogo si je zlomil tudi mladoletnik, ki so ga nato s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. SK


Najbolj brano