Za varen korak v novo šolsko leto

Jutri bo pred šolami spet običajen šolski vrvež, ponekod tudi že jutranja gneča. Med šolarji bo veliko prvošolcev, ki še ne poznajo vseh nevarnosti na šolski poti. Policisti bodo zato v prvih šolskih dneh v bližini šol in vrtcev, pa tudi krajev, kjer se otroci pogosteje zadržujejo, poostrili nadzor.

Policisti poudarjajo, da najkrajša pot v šole ni vedno tudi 
najvarnejša.  Foto: Leo Caharija
Policisti poudarjajo, da najkrajša pot v šole ni vedno tudi najvarnejša.  Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Na policiji poudarjajo, da je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog mož v modrem zagotavljanje varnosti otrok. Hkrati pa velja opozorilo, da je varnost otrok v rokah odraslih, predvsem njihovih staršev in skrbnikov. Prejšnji teden so v okolici šol in vrtcev hiteli z barvanjem prehodov za pešce in drugih talnih oznak, policisti pa so na terenu pregledovali še zadnje podrobnosti glede varnih poti v šolo. Z vodstvi šol so se dogovarjali za roditeljske sestanke, na katerih bodo predvsem staršem prvošolcev predstavili pasti, ki jih lahko njihovo otroci srečajo na poti v hrame učenosti.

Leon Godejša s koprske policijske uprave pojasnjuje, da staršem opišejo, kje so varne poti, varni prehodi za pešce, opozarjajo jih na morebitne spremembe v bližini šol ali na delovišča, ki so se pojavila med poletjem.

Prve šolske dni v bližini večine šol poostreno nadzirajo dogajanje in z radarji merijo hitrosti voznikov. “Pomembno je, da vozniki opazijo policiste in že takoj zmanjšajo hitrosti,” je o izkušnjah policistov povedal Godejša.

Policisti bodo preverjali varno hojo in prečkanje cest, opremljenost otrok z odsevnimi predmeti, brezhibnost koles in koles z motorjem. preverjali bodo tudi uporabo varnostnih čelad. Pod drobnogledom bodo tudi avtobusi in druga vozila za prevoze otrok, predvsem z vidika tehnične brezhibnosti, prav tako bodo preverjali psihofizično stanje voznikov.

Najkrajša pot ni vedno najvarnejša

Običajno večjih težav ob začetku novega šolskega leta ne beležijo. Ob tem sodelujejo tudi z lokalnimi skupnostmi, ki morajo poskrbeti za varne poti. Otrokom je treba pojasniti, da najkrajša pot do šole ni vedno najvarnejša. “Najpomembneje je, da tiste otroke, ki gredo prvič v šolo, seznanimo s tem, kako morajo biti opremljeni, da morajo torej imeti rumene rutice, in da jim zagotovimo spremstvo,” poudarja Godejša. Otroke lahko na poti v šolo na območjih umirjenega prometa ob soglasju staršev spremljajo tudi otroci, ki so že dopolnili deset let.

Doma se morajo starši z otroki pogovoriti o varnosti v cestnem prometu, kamor sodi tudi to, da se na pločnikih ne igra in da se upošteva pravila, ki zagotavljajo varnost. Starši pa so s svojim ravnanjem najboljši zgled svojim otrokom, zato policisti vse pozivajo, naj dosledno spoštujejo prometna pravila.

Pravočasno v šolo

Ker veliko staršev otroke v šolo pripelje z avtomobili, je treba malčke poučiti o varnosti v vozilu, torej da morajo biti tudi potniki v vozilih pripeti z varnostnimi pasovi, otroci pa sedeti v primernih otroških varnostnih sedežih. Statistični podatki namreč kažejo, da so otroci največkrat poškodovani prav kot potniki v vozilih.

Na podlagi izkušenj iz preteklih let Godejša staršem svetuje, naj se od doma odpravijo pravočasno, da v miru poiščejo parkirna mesta, ki jih v bližini šol sicer res ni v izobilju. Pogosto se namreč dogaja, da nekateri starši avto v naglici ustavijo tam, kjer to ni primerno, ali tudi parkirajo tako, da ovirajo druge. To pa povzroči pravo zmedo in slabo voljo.

Za varnost najmlajših in najbolj ranljivih udeležencev v prometu lahko največ naredimo odrasli, pa tudi starejši šolarji, ki se morajo držati pravil varne vožnje s kolesi in rolerji. Kolesarji naj uporabljajo kolesarske poti, pred prehodi za pešce naj stopijo s kolesa ... Vozniki z avtomobili pred prehodi za pešce težko pravočasno ustavijo, če pred njih pribrzijo kolesarji ali vozniki koles z motorji oziroma skuterjev.

V nekaterih primorskih krajih se v prvih šolskih dneh v zagotavljanje varnih prvih šolskih dni vključujejo tudi prostovoljci. Pomagajo, gledajo, opazujejo. Godejša ob tem dodaja, da vozniki tudi zaradi njihove prisotnosti zmanjšajo hitrosti, kar je zelo pomembno. V Ilirski Bistrici so se, denimo, vključili člani združenja šoferjev in avtomehanikov, v Izoli so že napovedali, da bodo tudi letos pri tem pomagali upokojenci, ki bodo šolarjem pomagali varno čez nekatere prehode za pešce. Izolski redarji, podobno kot še v nekaterih občinah, pa bodo poostreno nadzirali hitrosti. V prvih šolskih dneh bo samo na območju koprske policijske uprave v okolici šol še nekaj septembrskih dni za varnost šolarjev skrbelo 70 policistov.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano