Za umor bivše žene 16 let in pol zapora

Leto dni po umoru v Škednju, eni od tržaških četrti, je v sredo popoldne tržaški sodnik za predhodne obravnave 62-letnega Dragoslava Kostića zaradi umora nekdanje žene obsodil na 16 let in pol zapora. Sorodnikom pokojne, ki so jo v začetku lanskega junija mrtvo našli na deponiji pri Krepljah, bo moral po poročanju tržaškega dnevnika Il Piccolo plačati še 450.000 evrov odškodnine.

Na sodišču v Trstu se je  končal skrajšani sodni postopek proti 
Dragoslavu Kostiću, ki je lani v škedenjskem stanovanju 
umoril svojo nekdanjo ženo, njeno truplo pa odvrgel pri 
Krepljah na slovenski strani meje. Foto: Damjan Balbi
Na sodišču v Trstu se je končal skrajšani sodni postopek proti Dragoslavu Kostiću, ki je lani v škedenjskem stanovanju umoril svojo nekdanjo ženo, njeno truplo pa odvrgel pri Krepljah na slovenski strani meje. Foto: Damjan Balbi

TRST > Svojci so Slavico Kostić, doma iz Kučeva, pogrešali od zadnjih dni lanskega aprila. Takrat se je iz Srbije odpeljala v Trst, kjer je pred leti živela in občasno skrbela za starejši par. Hčerka iz prvega zakona je ni uspela priklicati, zato je prijavila njeno izginotje. Sumi so sicer kmalu padli na njenega bivšega moža Dragoslava Kostića, s katerim sta si v Trstu še vedno delila stanovanje.

Policisti so preverjali video nadzorne kamere na avtocestah od Srbije do Italije in ugotovili, da se je 24. aprila lani Kostić odpeljal v Trst, in to le nekaj ur za bivšo ženo. Vrnil se je že naslednjega dne, ko so kamere na cestninski postaji Dane zaznale njegov avto. V samo 12 urah je zapustil Srbijo in se vrnil.

Avto je zažgal

Pri preiskovalcih je vzbudila sum njegova izjava, da v tistih dneh ni zapustil domovine, v Požarevcu pa je prijavil požar njegovega avtomobila, čeprav na tablicah ni bilo videti sledi ognjenih zubljev. Kriminalisti so posumili, da je avto sam zažgal, da bi zakril sledi. Koprski kriminalisti in njihovi italijanski kolegi so po prijavi svojcev preiskovali kraško območje na obeh straneh meje, a trupla pogrešane niso našli.

Zgodba se je razpletla, ko se je junija lani Kostić vrnil v Trst, na tržaški kvesturi je pod težo dokazov priznal, da je umoril ženo, nato pa je preiskovalce napotil tudi na kraj, kjer je odvrgel truplo. Ko so na črni deponiji gradbenega materiala blizu Krepelj kriminalisti z lopatami odkopali naložen material, so tam našli razpadajoče golo truplo.

Odpeljali so ga na inštitut za sodno medicino, kjer so z analizami DNK potrdili, da gre za pogrešano Slavico Kostić, njeno truplo so nato konec junija lani prepeljali v Trst. Šele več mesecev kasneje so ga svojci lahko prevzeli in ga pokopali.

Priznal je, da je bil ljubosumen

V sredo je Kostić stopil pred tržaškega sodnika za predhodne obravnave Luigija Dainottija. Primorski dnevnik je poročal, da so na sodišče prišli tudi hčerka, sin in mati pokojne, po končanem skrajšanem postopku je tožilec Matteo Tripani za Kostića predlagal 30 let zapora, zagovornik Gianfranco Grisonich pa najmilejšo kazen, pri čemer naj bi sodnik upošteval olajševalne okoliščine in dejstvo, da umor ni bil naklepen, saj naj bi Kostić moril v afektu.

37-letno bivšo ženo naj bi Kostić umoril iz ljubosumja, poleg tega pa naj bi bilo v ozadju njunih nesoglasij tudi lastništvo stanovanja v Trstu. Le nekaj dni pred umorom naj bi Kostić dobil sodbo, po kateri bi mu morala Slavica plačati 7000 evrov prav zaradi omenjenega skupnega stanovanja. Tega naj bi zdaj že prepustil svojcem umorjene. “Nisem prišel v Trst, da bi umoril Slavico. Je pa res, da sem jo šel obiskat v to hišo,” je njegovo pričanje povzel Il Piccolo. Priznal naj bi, da je bil ljubosumen. SP


Najbolj brano