Za učinkovitejšo izterjavo glob namesto uklonilnega nadomestni zapor

Državni zbor je danes s 45 glasovi za in petimi proti sprejel vladni predlog novele zakona o prekrških, ki iz pravnega reda izključuje uklonilni zapor in z namenom učinkovitejše izterjave glob uvaja nadomestni zapor. Podprle so ga vse koalicijske poslanske skupine, ostal pa je brez podpore opozicije.

Ukrep nadomestnega zapora bo prišel v poštev, ko bodo 
odpovedali vsi drugi mehanizmi izterjave glob. Foto: Sijan Pretnar
Ukrep nadomestnega zapora bo prišel v poštev, ko bodo odpovedali vsi drugi mehanizmi izterjave glob. Foto: Sijan Pretnar

LJUBLJANA > Na vladi oziroma ministrstvu za pravosodje so opozorili, da bo ukrep nadomestnega zapora prišel v poštev, ko bodo odpovedali vsi drugi mehanizmi izterjave glob. Po noveli se namreč globa, ki ni plačana v roku, poravna na različne načine: prvi je izterjava, možno je tudi obročno odplačilo, delo v splošno korist in nadomestni zapor.

Nadomestni zapor bo po noveli zakona o prekrških možen takrat, ko bo posamična globa oziroma seštevek dveh ali več glob, ki ne bodo nižje od 300 evrov, dosegel najmanj 1000 evrov. Za vsakih 100 evrov bo sodišče določilo en dan zapora, največ pa 90 dni.

V primerih, ko bo posamezen storilec nabral deset ali več glob pod 300 evri, a v skupnem seštevku najmanj 1000 evrov, zneska pa ne bo mogoče izterjati, bo sodišče prav tako za vsakih 100 evrov glob določilo dan zapora, vendar najdlje za 30 dni.

Prekrškar bo imel možnost, da se izogne zaporu s predlogom za delo v splošno korist in bo k temu tudi resno pristopil.

V opoziciji ne verjamejo, da bo uvedba nadomestnega zapora zagotovila uspešno izterjavo glob, dvomijo tudi v sorazmernost takšnega ukrepa. Po mnenju NSi in SDS bi bilo bolje, da bi vlada uredila procesno-pravna jamstva uklonilnega zapora.

Poslanci so novelo zakona o prekrških obravnavali v sredo, a o njej niso mogli glasovati zaradi zapleta z glasovalnimi napravami. Drugo obravnavo so tako z glasovanjem sklenili šele naslednji dan. Petkovo sejo so prekinili, saj mora po poslovniku državnega zbora do tretjega branja na isti seji preteči najmanj 24 ur, njeno nadaljevanje pa prestavili na danes.

STA


Najbolj brano