Za trojico iz afere Teš 6 pogojne kazni

Okrožno sodišče v Mariboru je v petek končalo sodni postopek za Aleša Maka, Marjeto Karner Lukač in Darko Rudolf, ki so na zatožno klop sedli zaradi suma mešetarjenja z delovno silo pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Trojica krivde ni priznala, sodišče pa jim je izreklo pogojne kazni. Vsi so napovedali pritožbe.

Za trojico iz afere Teš 6 - Aleša Maka, Marjeto Karner Lukač 
in Darko Rudolf, ki so na zatožno klop sedli zaradi suma 
mešetarjenja z delovno silo pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj - je sodišče izreklo pogojne kazni. Foto: STA
Za trojico iz afere Teš 6 - Aleša Maka, Marjeto Karner Lukač in Darko Rudolf, ki so na zatožno klop sedli zaradi suma mešetarjenja z delovno silo pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj - je sodišče izreklo pogojne kazni. Foto: STA

MARIBOR > Sodišče je Marjeti Karner Lukač izreklo šest mesecev pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo in ji naložilo plačilo 900 evrov v osmih mesecih, Darki Rudolf sedem mesecev pogojno in 1300 evrov stranske kazni, Alešu Maku pa štiri mesece pogojne kazni z enoletno preizkusno dobo in 200 evrov denarne kazni, danes poročata časnika Delo in Večer.

Tožilstvo je za trojico predlagalo višje kazni: za Karner Lukačevo osem mesecev pogojno in 3000 evrov denarne kazni, za Rudolfovo deset mesecev pogojno in 5000 evrov kazni, za Maka pa šest mesecev pogojno in plačilo 1000 evrov kazni.

Trojica je napovedala, da se bo zoper sodbo pritožila na višje sodišče.

Specializirano državno tožilstvo je v zadevi Teš 6 obtožni akt vložilo zoper devet ljudi: nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, Uroša Plankarja, Aleša Pangerca, Mareka A. Konfisza, Moniko Mravljak, Matjaža Tovšaka ter Maka, Karner Lukačevo in Rudolfovo.

Najprej sta očitke tožilstva v aferi priznala Konfizs in Pangerc (sodišče ju je obsodilo na leto zapora, a sta smela takoj na prostost - pol leta sta presedala v priporu, preostanek pa sta nadomestila z delom v splošno korist), nato so jim postopoma sledili še Plankar (pol leta pogojne kazni in 1500 evrov stranske), Tovšakova (obsojena na osem mesecev zapora, a ji je sodišče, ker že prestaja kazen sedem let in pol zapora izreklo enotno kazen osem let zapora in 15.000 evrov kazni) ter njen nečak Matjaž Tovšak (šest mesecev pogojno in 1200 evrov) in Mravljakova (osem mesecev pogojno in 600 evrov kazni).

STA


Najbolj brano