Za svobodo razkrinkavanja

Pred včerajšnjim nadaljevanjem sojenja v zadevi Sintal je Federacija za anarhistično organiziranje (FAO) pred koprskim sodiščem pripravila protestni shod za svobodo govora ter proti splošni kriminalizaciji družbenih gibanj.

Federacija za anarhistično organiziranje (FAO) je pol ure pred začetkom včerajšnje obravnave pred sodiščem pripravila protestni shod v podporo obdolženim. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Federacija za anarhistično organiziranje (FAO) je pol ure pred začetkom včerajšnje obravnave pred sodiščem pripravila protestni shod v podporo obdolženim. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Pred stavbo koprskega okrožnega sodišča se je pol ure pred začetkom sojenja zbralo približno 20 ljudi, ki so v Koper prišli tudi z drugih koncev Slovenije: iz Ljubljane, Maribora, Zasavja, Kranja ... “Tukaj smo, da izrazimo solidarnost s preganjanimi delavci in sindikalisti,” je pojasnil Matjaž Pistotnik. “Gre za očiten primer, ko poskuša lastnik Sintala Robert Pistotnik preko vzvodov, ki mu jih omogoča država, kriminalizirati družbeno gibanje, ki opozarja na kršitve delavskih pravic v njegovem podjetju in na izkoriščanje delavcev na področju zasebnega varovanja,” je opozoril.

Lastnik in predsednik uprave koncerna Sintal Robert Pistotnik toži dva nekdanja zaposlena na Sintal Obala - zakonca Damirja in Violeto Zukić - ter njunega sorodnika Mileta Zukića zaradi kaznivega dejanja razžalitve in žaljive obdolžitve. Pred dobrimi tremi leti naj bi trojica na anonimnem facebook profilu in spletnem blogu Razkrinkan Sintal Pistotnika, ki velja za enega najbogatejših Slovencev, označila za lažnivca, prevaranta, izkoriščevalca delovne sile in kapitalističnega dvoličneža, njegovo družbo Sintal pa za totalitarno družbo, ki vzpostavlja sužnjelastniška razmerja in se poslužuje naci-gestapovskih metod. Vsi trije obtožbe odločno zavračajo.

V FAO opozarjajo, da v primeru “Sintal proti delavcem”, kot so poimenovali to sojenje, niso na udaru zgolj ljudje, torej družina Zukić, ampak tudi pravica do samoorganiziranja, pravica do združevanja v sindikat ter predvsem pravica do svobode govora, izražanja in razkrinkavanja. “V času, ko je kapital v totalni ofenzivi proti delavcem in splošnim družbenim interesom, je nujno podpreti tiste, ki se tem procesom aktivno zoperstavljajo,” so odločni v FAO.

Na včerajšnji obravnavi je na prostor za priče stopil specialist informacijske varnosti Janko Šavnik, ki je po sklepu sodišča strokovno pregledal računalniško opremo prenosnega računalnika, ki so ga preiskovalci zaplenili v stanovanju Damirja in Violete Zukić. Zakonca sta sodišču že pojasnila, da nimata z objavami na blogu nič in da sta prenosni računalnik posojala mnogim.

Šavnik je na računalniku odkril administrativni dostop do omenjenega bloga, prav tako je iz zgodovinskega zapisa spletnega brskalnika razvidno, da so bile omenjene spletne vsebine večkrat obiskane. Kljub temu pa ne more potrditi, da bi sporne vsebine s tega računalnika objavili prav obdolženi Zukićevi.

Sojenje se bo z branjem listin nadaljevalo konec marca.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano