Za strel z 1,5 metra bi Milko Novič rabil sekundo

Milko Novič nima znakov, ki bi kazali na duševno motnjo, je pa pri njem zaznati prikrito agresivnost, ki se izraža v občutkih jeze, tesnobe in občutkih, da je žrtev zarot, je za Noviča, edinega obtoženega za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ugotovil klinični psiholog.

Milko Novič je včeraj zanikal, da bi sopripornika nagovarjal h 
krivi izpovedbi Foto: Dejan Javornik/Slovenske Novice
Milko Novič je včeraj zanikal, da bi sopripornika nagovarjal h krivi izpovedbi Foto: Dejan Javornik/Slovenske Novice

LJUBLJANA > Milko Novič je v svojem zagovoru povedal, da se je sproščal na strelišču. “To je lahko eden od načinov za izražanje pasivne agresivnosti,” je o tej Novičevi dejavnosti včeraj na sodišču dejal klinični psiholog Emil Benedik.

Novič je bil dober strelec

Na včerajšnjem nadaljevanju sojenja zaradi umora Janka Jamnika je pričal tudi Marko Paunović iz strelskega društva Dum dum, katerega član je bil Novič. Potrdil je, da se je Novič pri njem zanimal za nakup revolverja, na strelišču pa je vedno streljal z izposojenim orožjem. Bil je dober strelec z opravljenim strelskim izpitom, je Paunović opisal Novičeve strelske sposobnosti.

Na strelišču strelskega društva naj bi Novič nazadnje streljal poleti 2013, zato je njegov zagovornik Jože Hribernik Paunovića spraševal, koliko strelske veščine izgubi nekdo, ki ne strelja približno 15 mesecev (umor se je zgodil 16. decembra lani). Streljanje je kot vožnja s kolesom, ko se naučiš, znaš, treningi pa so vaja v natančnosti, je pojasnil Paunović. Bolj kot je tarča oddaljena, več časa potrebuje strelec, da se umiri. “Milko potrebuje za 25 metrov deset sekund, za 1,5 metra pa sekundo,” je Novičeve strelske sposobnosti glede na oddaljenost od tarče ocenil Paunović. Spomnimo, da je bil Jamnik ustreljen z bližine, z dvema streloma v glavo.

Jamnik je spremenil svoje vrednote

Več o odnosih med Jankom Jamnikom in Milkom Novičem je povedal Miran Gaberšček, vodja laboratorija na Kemijskem inštitutu. Gaberšček je bil Jamnikov prijatelj in pogovarjala sta se tudi o Noviču. “Za Jamnika je bil Novič tegoba in nevšečnost, ni pa nikoli izrazil, da bi bil od njega ogrožen,” je povzel Gaberšček.

Med odpuščenim Novičem in inštitutom, ki ga je vodil Jamnik, so potekali sodni in drugi spori. Jamnik je pred umorom prejemal anonimna pisma, v katerih so bile trditve o nepravilnostih na inštitutu, a po Gaberščkovih besedah naj ne bi verjel, da za temi anonimkami stoji Novič.

Gabršček je včeraj povedal, da je Jamnika zelo dobro poznal in da je v letu pred umorom zaznal spremembe v njegovem obnašanju: “Zdel se mi je precej bolj zaskrbljen, kot je bil prej.” Ko ga je Gabršček spraševal, kaj je narobe, naj bi mu Jamnik povedal, da so se mu v zadnjem času začele spreminjati določene vrednote. “Začel ga je zanimati denar in slava. To mi je direktor povedal. To ni moje ugibanje,” je včeraj izpovedal Gabršček.

Na pričanje Mateja O. izpred tedna dni, da ga je Novič nagovarjal h krivi izpovedbi in mu obljubljal lepo nagrado, če bo rekel, da je prodal pištolo, se je včeraj odzval Novič. Pričanje Mateja O. je izmišljotina, trdi: “Jaz ga nisem nikoli ne nagovarjal ne pregovarjal.” Prejšnji teden, ko je Matej O. to povedal na sodišču, se niti Novič niti njegova obramba nista oglasila in zavrnila teh trditev.

JANA KREBELJ


Najbolj brano