Za smrt sina 30.000 evrov odškodnine

Okrožno sodišče je v civilni tožbi v primeru Global odločilo, da bosta morala zaprta varnostnika David Bukovac in Sead Suljanović očetu pokojnega Gorazda Čamernika plačati 30.000 evrov odškodnine. Plačila pa je oprostilo vodjo varnostnikov pri Vip Varovanju Danijela Praštalo, Zavarovalnico Maribor in državo, poročata Dnevnik in Slovenske novice.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Po razsodbi prvostopenjskega sodišča v Ljubljani bosta morala nekdanja varnostnika plačati tudi zamudne obresti od 20. oktobra 2009 dalje. Oče, Danilo Čamernik, pa bo moral toženim povrniti več kot 12.000 evrov stroškov sojenja, tako da bo dejanska odškodnina na koncu precej nižja. Čamernik je sicer za smrt sina zahteval 130.000 evrov.

V sodbi je zapisano, da sta Bukovac in Suljanović s tem, ko sta Čamerniku vzela življenje, njegovi družini, sorodnikom in prijateljem povzročila hude duševne stiske. Za tako dejanje pa po mnenju sodišča ni opravičila. Ob tem je še ugotovilo, da je njuno dejanje sprevrženo tudi v delu, kjer sta poškodovanega in nezavestnega mladeniča takoj po pretepu pustila ležati in nista poklicala reševalcev.

Sodišče je tožbene zahtevke za preostale zavrnilo. Glede Praštala je ugotovilo, da ni vzročne zveze med zaposlovanjem varnostnikov na črno in Čamernikovo smrtjo ter da takšna posledica ni bila objektivno predvidljiva.

Ravnanje varnostnikov je bilo po odločitvi sodišča storjeno z naklepom in zavarovalno kritje za takšno ravnanje v konkretnem primeru ni podano. Tako Zavarovalnici Maribor prav tako ne bo treba poravnati odškodnine. Sodišče je prisluhnilo tudi argumentom države, ki je pojasnila, da zakonodaja do sprememb, ki so sledile po tragediji, ni dopuščala odvzema licence varnostnim službam.

S tožbo za odškodnino sta se na sodišče obrnila tudi mati in brat pokojnega Čamernika, vendar sojenje še ni končano.

Gorazd Čamernik je 7. oktobra 2007 s prijatelji proslavljal prijateljičin rojstni dan. Bukovac jih v Global ni spustil domnevno zaradi mladosti, 20-letnik mu je zabrusil nekaj kletvic, nato se je s svojo družbo obrnil in odšel. Bukovac je zato po radijski zvezi poklical Suljanovića in ko je ta prišel iz lokala, sta šla za skupino. Dohitela sta jo pri Konzorciju, tam je Bukovac, kot so ugotovili sodniki, udaril Čamernika in s tem Suljanoviću nakazal, kdo je tarča napada. Mladenič je skupil več silovitih udarcev in brc, usoden pa je bil zadnji Suljanovićev udarec. Dvajsetletnik je padel in z glavo treščil na tla, poškodbe so bile tako hude, da je v kliničnem centru čez tri dni umrl.

Bukovac in Suljanović sta bila na sojenju spoznana za kriva povzročitve hude telesne poškodbe, zato že prestajata osem letno zaporno kazen.

STA


Najbolj brano