Za koprskega župana prihaja ura resnice

Kmalu bo znano, ali bodo morali koprski župan Boris Popovič, direktorica občinske uprave Sabina Mozetič in cenilec Rajko Srednik v zapor ali pa bo obsodilna sodba okrožnega sodišča padla. Senat višjih sodnikov ima danes pritožbeno sejo, na kateri bo obravnaval pritožbe obrambe in tožilstva. Višji sodniki običajno izdajo pisno sodbo v mesecu dni, v zahtevnih primerih, kot je ta, pa lahko traja dlje.

Danes se začne razsojanje o tem, ali bo koprski župan Boris Popovič moral v zapor ali ne. Višje sodišče bo svojo odločitev sporočilo v približno mesecu dni, morda pa si bodo vzeli tudi več časa.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Danes se začne razsojanje o tem, ali bo koprski župan Boris Popovič moral v zapor ali ne. Višje sodišče bo svojo odločitev sporočilo v približno mesecu dni, morda pa si bodo vzeli tudi več časa.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Tričlanski kazenski senat, ki ga je vodila sodnica Meri Mikac, je aprila lani po dolgem dokaznem postopku koprskega župana Borisa Popoviča zaradi zlorabe uradnega položaja ali pravic pri prodaji občinske parcele na Srminu podjetju Serming obsodil na tri leta zapora, direktorico občinske uprave Sabino Mozetič in cenilca nepremičnin Rajka Srednika pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju na leto zapora. Vsem trem je prisodil še dveletno prepoved opravljanja funkcije oziroma službe.

Sodišče je na sodbo, ki je dolga približno 150 strani, prejelo pet pritožb, ki po današnji seji čakajo na presojo treh višjih sodnikov. Predsednik senata je višji sodnik Aleš Arh, poročevalka pa Mara Turk. Poleg zagovornikov je pritožbo vložilo tudi tožilstvo, ki je oporekalo odmerjenim kaznim. Državna tožilka Janja Hvala je v zaključnih besedah predlagala višje kazni, za župana štiri leta zapora. Če bi sodba postala pravnomočna, bi to za koprsko občino pomenilo predčasne volitve. Družba Serming pa bi morala vrniti protipravno premoženjsko korist v višini 4,7 milijona evrov, za kolikor naj bi cenilec Srednik podcenil vrednost parcele v katastrski občini Bertoki, ki so jo od občine kupili leta 2008. Odločitev višjih sodnikov je tako zelo pomembna tudi za družbo Serming, za sporne parcele v katastrski občini Bertoki, ki jih je kupila od občine, je preiskovalna sodnica že med preiskavo izdala odredbo za začasno zavarovanje odvzema protipravne premoženjske koristi.

Obtoženi so med sojenjem ves čas vztrajali, da so nedolžni. Popovič je večkrat ponovil, da je občina v tem primeru sklenila odličen posel. Že večkrat je dejal, da pričakuje oprostilno sodbo višjega sodišča, saj da za obsodbo ni nobenih jasnih dokazov. Ali so bili zagovorniki v svojih pritožbah tako prepričljivi, da bodo višji sodniki razveljavili sodbo okrožnega sodišča, bo znano že kmalu.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano