Za izsiljevanje devet mesecev zapora

Na novogoriškem sodišču je pred dnevi dobila sodni epilog zgodba o izsiljevanju, ki je konec julija dvignila veliko prahu in sprožila precej vznemirjenja med Novogoričani, saj je obudila tudi nekatere stare zgodbe o nasilnih kaznivih dejanjih. Srbski državljan je na sodišču priznal kaznivo dejanje in sodnik ga je obsodil na devet mesecev zapora. Sodba je že pravnomočna.

Devet mesecev zapora je sodišče prisodilo srbskemu državljanu, ki je izsiljeval lastnika novogoriških lokalov Foto: Leo Caharija
Devet mesecev zapora je sodišče prisodilo srbskemu državljanu, ki je izsiljeval lastnika novogoriških lokalov Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na zatožno klop novogoriškega sodišča je sedel 34-letni Nikola I., srbski državljan. Obtožba mu je očitala izsiljevanje oziroma poskus izsiljevanja. V priporu je od konca julija, ko so ga novogoriški kriminalisti ob sodelovanju policistov specialne enote prijeli pri prevzemu denarja.

Zaradi izsiljevanja sta se na policijo obrnila lastnika dveh novogoriških gostinskih lokalov, menda albanske narodnosti. Najprej sta dobivala telefonske grožnje, potem naj bi osumljeni postavil enomesečni rok, v katerem bi morala plačati varščino, nato pa so se grožnje stopnjevale, so pojasnili na novogoriški policijski upravi. Če ne bi plačala varščine, bi jima uničili lokala, obema bi se lahko zgodilo kaj hudega, spravili pa bi se tudi na njune bližnje. Od lastnikov lokalov naj bi terjal po 5000 evrov.

Novogoriški kriminalisti so takrat aretirali še dva srbska državljana, stara 30 in 34 let, vendar so ju po dodatnem zbiranju obvestil izpustili, ker menda nista imela aktivne vloge pri dokončanju kaznivega dejanja. Konec julija so na novogoriški policijski upravi pojasnili, da preiskava še ni povsem končana.

Novogoriško tožilstvo je proti Nikoli I. vložilo obtožbo in z njim tudi sklenilo sporazum o priznanju krivde, a se je na predobravnavnem naroku sredi septembra zapletlo. Sodnica sklenjenega sporazuma ni sprejela, ker se ni strinjala s kvalifikacijo kaznivega dejanja, državna tožilka je zato zahtevala izločitev sodnice.

Njenemu predlogu so na sodišču ugodili in zadevo predali sodniku Goranu Klavori. Ta je pred dnevi razpisal glavno obravnavno, na kateri je Nikola I. priznal krivdo za dve kaznivi dejanji poskusa izsiljevanja. Sodnik ga je nato obsodil na devet mesecev zapora in 2000 evrov denarne kazni. Sodba je že pravnomočna, saj sta se obe strani odpovedali pritožbi. SP


Najbolj brano