Za dva od policistov iz afere Koprivnikar opozorilo pred odpovedjo

Odvetnika dveh policistov, vpletenih v afero Koprivnikar, sta danes za svoji stranki prejela opozorili pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Gre za policista, ki sta ustavila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Za preostalih pet policistov, vpletenih v afero, odločitev še ni javno znana, neuradno pa naj bi dobili izredno odpoved.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Generalni direktor policije Marjan Fank je o ukrepih za posamezne zaposlene po zagovorih policistov, vpletenih v načrtovano prometno kontrolo ministra Borisa Koprivnikarja, odločil že pred tednom dni. Pred tem so na različnih policijskih upravah potekali razgovori s sedmimi policisti. Na policiji so prejeli dva pisna zagovora, štirje zaposleni so se zagovarjali ustno, eden pa se zagovora ni udeležil.

Odvetnika David Sluga in Jožef Klavdij Novak, zastopnika omenjenih dveh policistov, sta potrdila, da sta danes za njuni stranki prejela pisni opozorili pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. V dopisu je še navedeno, da lahko delodajalec pogodbo o zaposlitvi odpove iz krivdnih razlogov, če bo v roku enega leta prišlo do nadaljnjih kršitev.

Za Slugo je bila odločitev vodstva policije pričakovana, za Novaka nekoliko manj, saj je pričakoval, da njegov klient opozorila ne bo prejel. Je pa dodal, da zoper odločitev ni pravnega sredstva.

Uradni odgovor ministrstva o ukrepih zoper preostalih pet policistov, vpletenih v afero, STA še čaka, neuradno pa naj bi dobili izredno odpoved. Policisti, za katere velja najhujši ukrep, imajo možnost pritožbe na komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi. Če bi tudi ta njihovo pritožbo zavrnila, pa se lahko obrnejo še na delovno sodišče.

Ministra Koprivnikarja so novembra lani, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rock skupine v Škofji Loki, ustavila policista in opravila alkotest. Novo razsežnost primeru je dalo v začetku tega meseca anonimno pismo s posnetki dopisovanj na facebooku, ki so razkrivali predhodno dogovarjanje o prometni kontroli.

Interni nadzor, ki so ga ponovno uvedli na policiji, je potrdil obstoj omenjene komunikacije med sindikalisti. Zoper njih in policista, ki sta ustavila ministra, so uvedli postopek izredne odpovedi. O sumih, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, pa so obvestili tudi specializirano državno tožilstvo.

Skupaj so na policiji uvedli postopek izredne odpovedi za sedem policistov. Med njimi je tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

STA


Najbolj brano