Za Popoviča je postopek zaradi dolgotrajnosti in ponavljajočih se očitkov boleč

Sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču in predstojniku urada za okolje in prostor Georgiju Bangijevu glede menjave občinskih zemljišč se kljub pričakovanjem ne bo končalo prav kmalu. Sodnik Matevž Gros je na predlog tožilstva odredil, da izvedenec gradbene stroke oceni vrednost parcel v katastrski občini Oltra. Sojenje se bo nadaljevalo aprila.

Sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču in predstojniku urada za okolje in prostor Georgiju Bangijevu glede menjave občinskih zemljišč se kljub pričakovanjem ne bo končalo prav kmalu. Foto: Danijel Cek
Sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču in predstojniku urada za okolje in prostor Georgiju Bangijevu glede menjave občinskih zemljišč se kljub pričakovanjem ne bo končalo prav kmalu. Foto: Danijel Cek

KOPER > Predlogu državne tožilke Tamare Pahor, da se zasliši izvedenca gradbene stroke, so odvetniki obtoženih ostro nasprotovali. Popovičev zagovornik Luka Zajc je predlog tožilstva ocenil kot zavlačevanje postopka, zagovornik Bangijeva Branko Gvozdič pa je dodal, da skuša tožilstvo, vedoč, da obtožnica ne zdrži, "tako rekoč ob zaključku igre" spremeniti očitke iz obtožnice.

Pahorjeva je svoj predlog utemeljila s tem, da bi s pomočjo izvedenca lahko ugotovili tržno vrednost zemljišč. Kot je pripomnila, bi moralo sodišče obravnavati le vsebino njenega predloga, ne pa tudi domnevnih modifikacij obtožnice, ki jih pričakuje obramba.

Gros je nato odredil zaslišanje izvedenca, pri tem pa so strani dosegle dogovor, po katerem bo obramba v roku sedmih dni tožilstvu predlagala seznam s tremi imeni, tožilstvo pa bo lahko izbralo katerega koli izmed treh izvedencev. Obramba bo pred pripravo seznama preverila, da izvedenci v preteklosti niso delali za policijo niti niso opravljali cenitev za koprsko občino.

Oglasil se je tudi župan Popovič, ki je obžaloval, da se sojenje z današnjim narokom še ni zaključilo, saj je postopek zaradi svoje dolgotrajnosti in ponavljajočih se očitkov zanj boleč. Dejal je tudi, da so med sojenjem že izčrpno dokazali, da nobena od obtožb ne drži, ter dodal, da je pričakoval, da bo ob tem tožilstvo samo umaknilo obtožnico. Kljub temu pa pričakuje oprostilno sodbo.

V začetku današnjega naroka je pričal nekdanji predstojnik občinskega inšpektorata in nekdanji podžupan Darko Grad. Ta je poudaril, da je bila izgradnja vodovoda na spornem območju ena od prioritet občine, ter spomnil, da so imeli pri pridobivanju oz. odkupu potrebnih zemljišč veliko težav zaradi "nemogočih zahtev" enega od lastnikov parcel.

Popoviču in Bangijevu tožilstvo očita zlorabo položaja oz. pomoč pri tem kaznivem dejanju v primeru zemljišč v Valdoltri, ki jih je koprska občina leta 2006 zamenjala za parcele v Kopru. Te je potrebovala za gradnjo podaljška ceste nad Dolinsko cesto.

Menjalna pogodba je bila po prepričanju tožilstva za občino škodljiva, njen namen pa je bil pridobiti lastništvo oz. premoženjsko korist točno določeni osebi, saj je kupec nepremičnine nato prodal naprej po višji ceni.

Sojenje se bo nadaljevalo 14. aprila.

STA


Najbolj brano