Za Iskro Avtoelektriko si bo izvedenka vzela tri mesece časa

Sojenje v zadevi Iskra Avtoelektrika se bo na novogoriškem okrožnem sodišču nadaljevalo šele spomladi prihodnje leto. Do takrat bo izvedenka za ekonomijo dopolnila svoje mnenje, ki ga je na prvem sojenju predstavila že pred letom in pol.

Marijan Groff, Darjo Stepančič, Tadej Vidic in Ivan Lisjak (z leve)  bodo na zatožno klop ponovno sedli šele spomladi prihodnje leto. Foto: Leo Caharija
Marijan Groff, Darjo Stepančič, Tadej Vidic in Ivan Lisjak (z leve) bodo na zatožno klop ponovno sedli šele spomladi prihodnje leto. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na nadaljevanje glavne obravnave v zadevi Iskra Avtoelektrika je tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča tokrat povabil dve priči, ki bi lahko pripomogli k razjasnitvi poteka dogodkov med Iskro Avtoelektriko in družbo SFM ter drugimi vpletenimi družbami ob domnevnem neuspelem menedžerskem prevzemu Iskre Avtoelektrike (sedanje Letrike). Zlorabe položaja med leti 2007 in 2009 so obtoženi nekdanja člana uprave Iskre Avtoelektrike Tadej Vidic in Ivan Lisjak, nekdanji finančni direktor Darjo Stepančič ter Marijan Groff, nekdanji direktor družbe SFM.

Ne duha ne sluha o menedžerskem prevzemu

Najprej je pred sodni senat kot priča stopil Simon Zdolšek, nekdanji predsednik uprave Zvona Ena Holding, ki je bil od septembra 2010 do junija 2012 tudi predsednik nadzornega sveta Iskre Avtoelektrike. Potrdil je vse svoje izjave iz pričanj na lanskem sojenju na koprskem okrožnem sodišču. Pojasnil je, da so v Iskri Avtoelektriki dali poroštvo za nakup delnic, ki ga je SFM nato izvedel, s čimer je, tako kot v Kopru, ponovno zavrnil tezo o menedžerskem prevzemu. Tedanji predsednik uprave Iskre Avtoelektrike, zdaj že pokojni Aleš Nemec, naj mu ne bi nikoli omenjal menedžerskega prevzema.

Druga pa je do besede prišla Jelena Marinko, sodna izvedenka za ekonomijo, ki ji je predsednik senata Goran Klavora predlagal dopolnitev lanskega izvedenskega mnenja. “Za to si bom, tudi zaradi drugega dela, ki ga imam, vzela tri mesece časa,” je dejala, ko jo je predsednik senata vprašal o časovnih, strokovnih in logističnih terminih, v katerih bi uspela ugoditi predlogom obtoženih in obrambe, na katero vsebino v obsežnem sodnem spisu naj bo še posebej pozorna pri pisanju dopolnitve. Vse strani so soglašale, da se mora izvedenka lotiti zadeve drugače kot do sedaj in podati celostno izvedensko mnenje, v katerem bo predstavila pregled finančnih tokov med družbo SFM in Iskro Avtoelektriko ter pri tem upoštevala razmere in okoliščine, v katerih so se izvajali posli. Pri tem naj bi bila pozorna tudi na morebitni vpliv finančnih tokov na posameznike.

Pomemben je časovni okvir

Zagovorniki obtoženih so jo opozorili, naj se pri ponovnem pregledu spisa loti že dokumentacije iz aprila 2007, natančneje pogodb, ki so se nato spreminjale, tožilec pa je predlagal, da lahko začne s pregledovanjem dokumentacije iz konca leta 2005, ko naj bi že oddali ponudbo za prevzem Iskre d. d., sledili so manevri prodaje delnic Iskre družbi Areal ...

Tadej Vidic je v imenu vseh obtoženih izvedenko pozval, naj razišče vzroke za reševanje posledic dveh poroštev v skupni vrednosti približno šest milijonov evrov. Ob tem naj ugotovi, kaj se je dogajalo “v drugem polčasu te tekme”, ko naj bi denar - za katerega so se vsi spraševali, kam je odšel - namenili za poplačilo dobaviteljev, ki so imeli menice, podpisal pa naj bi jih Aleš Nemec. S tem so zmanjševali poroštvene obveznosti Iskre Avtoelektrike.

Sojenje se bo nadaljevalo v začetku pomladi prihodnje leto, ko bo sodna izvedenka za ekonomijo predložila dopolnjeno izvedensko mnenje.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano